רכיבת בנות על סוסים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 08/10/02 19:52 ב בחשון התשסג

שאלה

האם יש איסור הלכתי לבנות לרכב על סוסים?

תשובה

בס"ד

בגמרא מסכת פסחים דף ג/א יש דיון על צורת רכיבת נשים ומוזכר שם שמושב האשה שעל החמור נקרא "מושב" ושל איש נקרא "מרכב".

מקשה הגמרא ואומרת הרי ראינו שגם נשים רוכבות על בעלי חיים?
ובאשה לא כתיב בה "מרכב" והכתיב ותקם רבקה ונערתיה ותרכבנה על הגמלים?
- התם משום ביעתותא דגמלים אורחא היא.
והכתיב ויקח משה את אשתו ואת בניו וירכבם על החמור?
- משום בניו אורחא הוא.
והכתיב והיא רכבת על החמור?
- התם משום ביעתותא דליליא אורחא הוא?
ואיבעית אימא משום ביעתותא דליליא ליכא משום ביעתותא דדוד איכא. ואיבעית אימא ביעתותא דדוד נמי ליכא משום ביעתותא דהר איכא.

מסקנת הדברים היא שכשיש חשש לרכב עם שני רגלים לצד אחד כמו בגמל או אפילו כחמור אם זה בלילה או בהר או שיש מישהו שחוששת ממנו או שצריכה לשמור על הילדים וכד' - מותר כאשר שני רגלים הם לשני צידי החמור.

סוס דינו כמו גמל כיון שיש חשש ליפול ממנו אם תרכב כששני רגליה לכיון אחד - לכן תרכב עם שני רגליה לשני צידי הסוס.

אמנם מהגמרא משמע שיש לשים לב לצניעות בישיבה על בעל חיים שישיבה עם רגלים מפוסקות יש בה מעט חוסר צניעות . והעצה היעוצה היא לרכב עם שמלה ומכנסים יחד. ולהשתדל עד כמה שאפשר שלא לרכב בחברת גברים זרים.

בזהירות.