ראש השנה

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 03/09/02 08:56 כו באלול התשסב

שאלה

כבוד הרב,

מה הם הטעמים לאכילת הסימנים ,מהו המקור ?מתי התחיל המנהג ? איפה ? בכלל האמנם יש השפעה על המציאות ?

תשובה

זבול שלום,
מנהג זה של אכילת הסימנים שוכלים פירות וירקות ששמותיהם מורים על סימן טוב,הוא מנהג עתיק יומין ומופיע בתלמוד בשני מקומות:
א."אמר אביי, השתא דאמרת: סימנא מילתא היא, [לעולם] יהא רגיל למיחזי בריש שתא קרא ורוביא, כרתי וסילקא ותמרי"(הוריות יב,ע"א).
ב."אמר אביי: השתא דאמרת סימנא מילתא היא, יהא רגיל איניש למיכל ריש שתא קרא ורוביא, כרתי, סילקא ותמרי"(כריתות ו,ע"א).
אם אתה שם לב,הגירסא בהוריות "למיחזי",ואילו הגירסא בכריתות "למיכל".ומכאן יש מהראשונים שסברו שדי להביא את הסימנים על השולחן ולהביט בהם.ואולםהטור והשו"ע גורסים למיכל,וז"ל מרן:
"יהא אדם רגיל לאכול בר"ה רוביא דהיינו תלתן, כרתי, סילקא, תמרי, קרא. וכשיאכל רוביא יאמר: יה"ר שירבו זכיותינו; כרתי, יכרתו שונאי ה'; סלקא, יסתלקו אויבינו; תמרי, יתמו שונאי ה'; קרא, יקרע גזר דיננו ויקראו לפניך זכיותינו"או"ח תקפג,א).
בתשובות הגאונים כתוב שהמנהג הוא שהיו מביאים סל שבו היו כל המינים,והיו מניחים את ידיהם על כל אחד מהם ומוציאים משמותם סימן טוב.
בברכת גמר חתימה טובה
שמואל זעפרני