קידוש לבנה בזמנה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 16/07/02 16:00 ז באב התשסב

שאלה

ישנם סיבות שאדם לא מספיק לברך את הלבנה בזמן, מתי עליו לברך?

תשובה

יש שנוהגים כמרן וכמקובלים שמקפידים לא לברך ברכת הלבנה עד שיעברו עליה 7 יממות שלמות מזמן המולד.

במקרה שמועד ברכת הלבנה חל במוצ"ש ו7 ימים שלמים מסתיימים במוצ"ש שלאחריו אך כשעה או יותר לאחר צאת השבת, עלולים אנשים שהתפללו לשכוח לברך ברכת הלבנה, ובמוצ"ש הבא כבר יעבור הזמן. המנהג הוא איפוא להקדים בברכת הלבנה אף שעה קודם זמנה, שמצוה היא לברך במוצ"ש ובמניין, ויש דעות שונות באשר לזמן המולד.

בחודשים שבהם שבעת הימים מסתיימים באמצע השבוע - יש שבכל זאת ממתינים עד למוצ"ש; ויש שמעדיפים לברך אפילו באמצע השבוע משום "מצוה הבאה לידך אל תחמיצנה". כמנהג זה האחרון ראוי לנהוג, ובמיוחד בעונת החורף, כשבהגיענו למוצ"ש עלולים אנו למצוא שמים מעוננים. עדיף א"כ, בחורף, לומר ברכת לבנה בזמנה, ואפילו ביחיד.

כשרק עננים דקים מכסים על הלבנה - דעת בעל משנה-ברורה שיברך, ודעת כף-החיים שלא יברך.

התחיל לברך וכיסו עננים את הלבנה - ימשיך בברכה. אם חושש מראש שבאמצע תתכסה הלבנה - דעת רב-פעלים נוטה שאעפ"כ יתחיל לברך.