קדיש

חדשות כיפה הרב בני לאו 18/04/02 08:08 ו באייר התשסב

שאלה

שלום רב

ברצוני לדעת מדוע תפילת הקדיש כתובה בארמית בסידור התפילה ולא בעיברית?

האם ניתן לומר את הקדיש בעיברית (שפה המובנת)?

בתודה

דב כץ

תשובה

לדב, שלום
יש כאן קצת פרדוכס. הארמית בקדיש היא בגלל שזוהי התפילה העממית ביותר, וחז"ל ביקשו לדאוג שכל אחד יבין אותה. השפה המדוברת היתה ארמית ואילו העברית נחשבה לשפה "גבוהה" שהייתה נחלת האינטלגנציה בלבד. מאז קיבלו המילים (למרות שאינן מובנות) חיים לעצמם. אי אפשר להשוות את המילים "יהא שמיה רבא" למילים "יהא שמו הגדול", למרות שזהו תרגום מדוייק. האמירה הארמית מחברת את אומר הקדיש לא רק לעולמות עליונים אלא גם לכל רבבות הנשמות שאמרו קדיש באותה שפה. זהו עוצמתה וחוסנה של התפילה הזו.
בברכת שבת שלום
בני לאו