קדושת ספרים הנדפסים

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/08/02 17:40 יח באלול התשסב

שאלה

האם יש קדושה בספרים מודפסים והאם מותר להחליף טיטול לתינוק כנגדם?

תשובה

הט"ז (יו"ד ס' רע"א בסוף הסימן) כתב "לפי ששמעתי אומרים שאין בספרים הנדפסים קדושה כמו הנכתבים בכתב ולי נראה שאין חילוק בזה... אלא ברור הוא שמעשה הדפוס מקרי כתיבה ממש".
וכן בשדי חמד (פאת השדה ערך ד' כלל ל"ח) וב"יפה ללב" (סימן ע"ר) פסקו שיש קדושה בספרים המודפסים ונוהגים כמותם. וכדברי השד"ח "ספרים המודפסים יש בזה קדושה ואסור להשתמש בדפים הנדפסים תשמיש חול לכרוך בהם אוכלים וכיוצא" (וראה מגן אברהם או"ח קנ"ד ס"ק י"ד).

ולכן מה שכתב מרן בשולחן ערוך (יו"ד רפ"ב) שאסור לעמוד ערום בפני ספר תורה וכלשונו "חייב אדם לנהוג כבוד גדול בספר תורה ומצוה "לייחד" לו מקום ולכבד המקום ההוא ולהדרו ביותר ולא ירוק כנגד ספר תורה ולא יגלה ערוותו כנגדו", הוא הדין בספרים המודפסים.

ועיין בבן איש חי (ש"ש פרשת נח אות ט"ו) שכתב "וצריכין להזהר לכסות ערוות הקטנים בפני נרות שבת שברכו עליהם". אמנם אם האדם המחליף לתינוק עומד בין התינוק ובין הספרים המודפסים, או נרות שבת קודש, מותר לו להחליף כיון שאין קדושתם כקדושת ספר תורה ממש.

ובענין גיל התינוק שיש להזהר בו, הנה מרן (או"ח ע"ה, ס"ד) פסק "אסוך לקרות כנגד ערווה אפילו של עובד גילולים וכן כנגד ערוות קטן אסור" ואין זה משנה מהו גיל הקטן, ואף שהרמ"א חלק עליו וכתב "ויש מתירין, נגד ערוות קטן כל זמן שאינו ראוי לביאה" (והסביר המשנב"ר עד גיל תשע לבן ושלש לבת), נוהגים אנו למעשה להחמיר בכך. ועיין עוד בספר הלכה ח"ב (עמוד כ"ג אות י"ח) בענינים אלו ובמה שמציין שם.