קביעת יהדות על פי האמא

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 30/10/02 11:44 כד בחשון התשסג

שאלה

מדוע היהדות נקבעת לפי האמא? ממתי זה ואיפו זה כתוב? מדוע אדם שרק סבתא שלו היא לא יהודיה נחשב לגוי ואילו אדם שרק סבתא שלו יהודיה נחשב יהודי? אודה לך אם תוכל לענות לי.

תשובה

בס"ד

המקור הוא כמובן בתורה וחכמינו למדו זאת מהפסוקים שנאמרו בספר דברים פרק ז על האומות הנמצאות בארץ ישראל שם כתוב "וְלֹא תִתְחַתֵּן בָּם בִּתְּךָ לֹא תִתֵּן לִבְנוֹ, וּבִתּוֹ לֹא תִקַּח לִבְנֶךָ: כִּי יָסִיר אֶת בִּנְךָ מֵאַחֲרַי וְעָבְדוּ אֱלֹהִים אֲחֵרִים וְחָרָה אַף יְהֹוָה בָּכֶם וְהִשְׁמִידְךָ מַהֵר:" החשש הוא שכאשר ביתו תתחתן עם בנך היא תסיר את ליבו מעבודת ה' ותמשוך אותו לעבודת כוכבים.

השאלה שזועקת כאן מהפסוקים היא – מה עם הילדים?
למה אין חשש שהכלה הנכרית תסיר את לב הילדים לעבודה זרה?
הרי זה הרבה יותר הגיוני ומסתבר?

למה התורה מביאה חשש יותר רחוק של הסרת לב הבן הנשוי לנכרית ולא להסיר את לב הילדים?

מכאן וממקומות אחרים אתה יכול ללמוד שהבן שנולד לבנך מנכרית – אינו בנו אלה בנה. כי הולכים אחרי האמא.

שלום