צניעות

חדשות כיפה הרב שי פירון 28/05/02 14:42 יז בסיון התשסב

שאלה

למה בנות צריכות להתלבש צנוע רק כדי לא להכשיל את הבנים (כי הבנים צריכים לשמור על העניים שלהם)?

תשובה

ב"ה

שלומות

א. משיחה עם תלמידות אכן התחושה הזו מלווה עוד בנות. ובאמת מדוע שהבנות תצטרכנה להתלבש בצניעות רק בגלל הבנים?...

לכן,מסתבר שלא זו הסיבה המרכזית לעניני צניעות.

1 - האם ידוע לך שההלכה קובעת שגם כאשר אדם נמצא לבדו, עליו להתלבש בצניעות. וחכמים מספרים על גדסולי הצדיקים שהשתדלו שלא לראות את בשר גופם מרוב צניעות. אומנם, זה לא ברור לנו ולא מתאים למדרגה בה אנו חיים. אבל, עצם העובדה שיש הלכה הנוגעת לצניעות כשאנו נמצאים לבד מצריכה ברור. וזה לשון השולחן ערוך בסימן ב' סעיף ב':
"אל יאמר הנני בחדרי חדרים מי רואני, כי הקב"ה מלא כל הארץ כבודו"
שימי לב שההלכה לא מחלקת בין בנים לבנות!

2- מכאן רואים שצניעות היא ענין אישי, בין אדם לעצמו ולא דוקא בין גברים לנשים.
המוקד בהלכות צניעות קשור למושגים של גאווה וענווה. אדם שמחצין את החיצוניות שלו, עושה זאת פעמים רבות כדי להראות וכדי להדגיש ולהמחיש את מעמדו בעולם. אני מרגישה שככל שאני יפה יותר, יותר אנשים יסתכלו עלי, יותר אנשים ידברו עלי, יותר אנשים ירצו בקרבי, אחשב יותר בעיני הבנים, בעיני הבנות, בעיני כולם, מעמדי יעלה ויהיה משמעותי. אם נצליח, (ואכן הרבה בנים ובנות משקיעים זמן רב בשאלה "איך אני נראה?" והרבה בנים ובנות עומדים מול הראי ואמרים: "אוף, איך אני מכוערת..." זה לא תמיד נכון אבל זה חלק מדימוי שאליו היינו רוצים להגיע....) יתכן, וכושר ההקשבה שלנו, היכולת שלנו לקבל מהאחר י ק ט ן. הגאוה, המעמד החברתי עלול להעביר אותנו על דעתנו ולהפוך אותנו לשחצנים, לגאוותנים וכו'. הלכות צניעות נועדו בראש ובראשונה ליצור מצב בו האדם פתוח וקשוב לאחר. בו האדם לא שם את ע צ מ ו במרכז.
לכן אין הבדל בין בנים לבנות בענייני צניעות. וחשוב ללמד את הבנים להקפיד גם הם על הרוח שבהלכות צניעות.

כבן, מפריע לי כאילו כל הלכות צניעות נועדו כדי להגן על הבנות מפני הבנים....

בברכה,

שי