צירוף יהודי רפורמי למנין

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 02/06/02 10:05 כב בסיון התשסב

שאלה

זו הפעם השלישית שאני שואל שאלה זו, האם ישנם שאלות שאתם פשוט לא עונים עליהם? אם כן, אודה, אם תאמר לי על מנת שאבין את התשובה שבחוסר התשובה. (ודי לחכימא ברמיזא).

אנחנו קבוצת חיילים, 9 דתיים, ועל מנת להשלים מניין אנו חייבים לצרף רפורמי מהבסיס שלנו למניין. האם הדבר כשר ומותר? האם מותר לצרף אדם שכופר בתושב"ע מתוך ידע, ואינו בחזקת "חילוני מתוך בורות וכו'..." למניין?

אודה לך אם הפעם תענה לי על שאלה זו במהירות, בינתיים אנו לא מקיימים מניין, ואם מותר לנו לקיים מניין כזה, הרי שעדיף שנוכל לדעת זאת במהרה, על מנת לקיים מניין בתפילותינו.

תודה רבה,

יהודה.

תשובה

ב"ה כ"ג סיוון תשס"ב

ליהודה שלום!

מי שאינו מאמין בתורה שבעל פה לא ניתן לצרפו למנין, לקדושה ולתפלה בצבור ולכל דבר המזקיק מנין, כיון שאינו מודה לדברי חז"ל איך יצטרף למנין שהוא תקנת חז"ל, כמו שנאמר בגמרא במסכת עירובין: השולח עירובו ביד מי שאינו מודה בעירוב אינו עירוב.
כך נפסק לגבי הקראים בשו"ת פאר הדור של הרמב"ם סימן ע"א.
אם מדובר באדם שרק משתייך לקהילה רפורמית אבל אינו רפורמי באידיאולוגיה אלא מעשה אבותיו בידיו ותו לא, בשעת הדחק ניתן לצרפו.
אבל משאלתך אני מבין שמדובר באדם רפורמי הכופר בתורה שבעל פה במודע, אל תצרפו אותו למנין.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת