ציצית לנשים

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 15/05/02 14:31 ד בסיון התשסב

שאלה

בדיוק למדתי בקידושין על מקור פטירת האשה ממצוות שהזמן גרמן,וחשבתי על רעיון נחמד.

נכון שלהלכה נשים פטורות,והדבר מוסבר גם בשוני האמוני בין נשים לגברים.אך למרות שאין צורך בזאת, הציצית הינה גם סמל בנוסף למשמעות ההלכתית. היא מעין "מדים" בשבילנו וגורמים גם לגאוות יחידה שכזו.נכון שגדול המצווה ועושה, אך למה שנשים לא ירצו לעשות כזו מצווה? האם יש מקום להנהיג ציצית אצל נשים או לא? אשמח לקבל תשובה וקצת פירוט..

תודה מקרב הלב וברכת גאולה שלמה.

תשובה

ב"ה ה' סיון תשס"ב

לאהד שלום!

המחבר בשולחן ערוך אורח חיים סימן י"ז סעיף ב' פוסק: "הנשים.. פטורים מפני שהיא מצות עשה שהזמן גראמא. הרמ"א מוסיף: ומכל מקום אם רוצים לעטפו ולברך עליו הרשות בידן כמו שאר מצוות שהזמן גרמא, אך מיחזי כיוהרא, ולכן אין להם ללבוש ציצית הואיל ואינו חובת גברא, פירוש אינו חייב לקנות לו טלית כדי שיתחייב בציצית".
פסיקתו של הרמ"א התקבלה היום למעשה, ולכן למרות שבדרך כלל במצות עשה שהזמן גרמא למרות שנשים פטורות הן יכולות לקיימם, כאן דוקא בגלל שהציצית היא מעין "מדים" והדבר בולט כלפי חוץ, פסק הרמ"א שהדבר נחשב כיוהרא.
אין שום ענין שנשים יחקו את התנהגות הגברים, חיקוי הוא אינו קשור לשיויון, חיקוי הוא איבוד זהות.
יש תחומים רבים בהם נשים יוכלות לבטא את קרבתם לה', מצוות שהן מחוייבות בהם, מצוות שאינם מחוייבות ומתנדבות לקיימם ועוד. ולכן ראוי שיעסקו בדברים אלו, ואין ענין שיעסקו דוקא במצוות שבולטות חיצונית, בייחוד אשה שהצניעות יפה לה.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת