פשוט, לא מתחבר לדת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 15/12/03 09:00 כ בכסלו התשסד

שאלה

לכבוד הרב!

אני בוגר ישיבה תיכונית ולמדתי שנה במכינה קדם צבאית וכל זה על מנת לגדול להיות יהודי דתי. הבעיה היא שאני פשוט לא מתחבר, אני באמת ניסיתי אבל אני פשוט לא נמשך לכל הדת אלא לכל ההפך. אני חושב שאני בן אדם טוב, אני טוב לחברים שלי ואני מכבד את ההורים שלי ובכלל כל מה שקשור לבני אדם. אני לא חושב שאם אני גם יעשה השאר זה מה שיעשה אותי אדם טוב יותר...

בתודה מראש, המיואש.

תשובה

בס"ד

שלום.

אני קורא את מכתבך וחושב איך להוסיף לך משהו במכתב בלי שיתקלקל כל הטוב שכתבת.
אם אתה בן אדם טוב לעצמך לחבריך ולהוריך זה כבר חצי עולם. וצריך להזהר שכשננסה לבנות עולם שלם לא יתקלקל חלילה החצי הטוב.

יש דמות שכל ילד ששמוע עליה בגן מיד מרגיש אליה חיבור והיא דמותו של הלל הזקן.
אני רוצה לכתוב שהוא היה ענק אבל המקלדת לא נשמעת לי. כי הוא היה כל כך קרוב. ובכל זאת הוא ייסד שיטת לימוד שמחזיקה מעמד כבר אלפיים שנה "בית הלל". אבל כל זה לא נתפס אצלינו כדומיננטי כל כך. העיקר שאנחנו רואים אצלו זה ההבנה והרגישות ואני רוצה לכתוב חכמה ושוב לא יוצאים לי המילים מהמחשב כיון שזה נראה לי כל כך קטן על ה"זקן" הזה.

לא מופלאה ולא מיוחדת ולא חכמה ולא גאון ולא תלמיד חכם ובטח לא ענק אבל על תלמידיו כתוב בגמרא כך:

"תנו רבנן שמונים תלמידים היו לו להלל הזקן.
שלשים מהן ראוים שתשרה עליהן שכינה כמשה רבינו.
שלשים מהן ראוים שתעמוד להן חמה כיהושע בן נון.
עשרים בינוניים.

גדול שבכולן - יונתן בן עוזיאל.
קטן שבכולן - רבן יוחנן בן זכאי.

אמרו עליו על רבן יוחנן בן זכאי (קטן שבכולם) שלא הניח.....
מקרא
ומשנה,
גמרא,
הלכות
ואגדות,
דקדוקי תורה
ודקדוקי סופרים,
וקלין,
וחמורין,
וגזרות שוות,
ותקופות,
וגמטריאות,
ומשלות כובסים,
ומשלות שועלים,
שיחת שדים,
ושיחת דקלים,
ושיחת מלאכי השרת,
ודבר גדול,
ודבר קטן.

דבר גדול - מעשה מרכבה.
ודבר קטן - הויות דאביי ורבא. (כל הגמרא שלנו).
לקיים מה שנאמר להנחיל אוהבי יש ואוצרותיהם אמלא.

וכי מאחר דקטן שבכולם כן, גדול שבכולם על אחת כמה וכמה!!

אמרו עליו על יונתן בן עוזיאל (גדול תלמידיו) בשעה שיושב ועוסק בתורה - כל עוף שפורח עליו נשרף"

עד כאן הגמרא. (מסכת בבא בתרא דף קלד/א) ואף אחד לא שואל מה הוא הלל הזקן עצמו. איך מגדירים אותו. מה הוא יודע. ובאמת זה קשה קצת כיון שעל קטן תלמידיו אפשר לומר מה הוא יודע, אבל על גדול תלמידיו כבר אי אפשר לומר מה הוא יודע רק לומר שראו אצלו תופעה מדהימה. אולי לא כולם זכו לראות את ההארה הגדולה שהיתה עליו כשהיה לומד תורה אבל כולם ראו ששום זבוב או יתוש ציפור או עורב לא היה יכול להתקרב אל האור הגדול הזה בשעה שהיה לומד תורה.

ובכל זאת מה היה הלל?

יש אומרים בלשון בדיחותא - שהלל - הרב של כולם היה כל כך מיוחד שכשהיה לומד תורה כל עוף שהיה עובר מעליו - לא היה נשרף!!!

וזה ממש פלא מדהים.

בכל זאת. אם הפירוש הזה אמיתי ואם לא זה ברור שהעוצמה הגדולה שלו בתורה הגיעה למצב שהיא הקרינה ממנו אור כזה גדול שבסופו של דבר מביא לנו את הסיפור על השלשה נכרים שבאו להתגייר ושם הוא מלמד אותם את יסודות התורה בשפה כל כך פשוטה וכל כך עמוקה.

כל כך פשוטה - שכל ילד בגן מבין אותה.
כל כך עמוקה - שכל מקובל אלקי זוכה להגיע אליה בסוף דרכו.

זה הלל. ואני לא מאמין שאפשר להגיע לדרגה של הלל בלי רוחניות גדולה. משום מה ההיסטוריה של העולם מלמדת אותנו שזה בלתי אפשרי.

כתבתי על זה פעם מאמר ואשמח אם תקרא אותו. אולי הוא בלשון קצת חריפה - כיון שכשקראתי אותו הייתי חם על איזה ענין. אבל אני חושב שהוא נכון. קרא:
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=31082

ולכן אני מאמין שכדי להיות אדם נכון צריך להיות כמו אברהם אבינו שבנה דרך של אהבה אדירה לכל בריאה. לכל נברא לאלוקים ולאדם (לא ביחד) אלא כאחד!!

[אוהב את מקום אוהב את הבריות!!

בקיצור.
אם אתה חושב על העתיד שלך. נסה לעמוד על האנשים הללו שעשו משהו ענק לכל כך הרבה אנשים בעולם. לא לאלפים ולא לעשרות אלפים. למליונים ואולי למליארדים של יצורי אנוש שכל חייהם עכשיו הרבה הרבה יותר שמחים וטובים.

יש לי מאמר שכתבתי פעם על הענין הזה אם תרצה לקרוא אותו - כתוב לי ואשלח לך קישור אליו. (או לשאלות אחרות).

בהצלחה