פרשת שקלים ומחצית השקל

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 07/07/02 02:47 כז בתמוז התשסב

שאלה

א. כמה ספרי תורה מוציאים בשבת ומה סדר הקריאה?

ב. האם יש בעיה במתן מטבעות "למחצית השקל" כשם שבפסח יש בעיה של "זה קרבן פסח" על הזרוע?

תשובה

א. בשבת "שקלים" נוציא שני ס"ת, בראשון יקראו ז' עולים, והמפטיר עולה בספר השני וקורא 6 פסוקים מתוך הפרשה שקראנו בשבוע שעבר (שמות ל,יא-טז) עד "לכפר על נפשותיכם" (השני). טעה וקרא עד "לכפר על נפשותיכם" הראשון - כל זמן שלא סגר את הספר יחזור ויקרא עד הפסוק השישי; אם כבר בירך העולה ברכה אחרונה - אינו חוזר.

בשבת שקלים, הנוהגים כמרן אומרים חצי קדיש גם לאחר סיום הקריאה בספר הראשון (פר' משפטים) וגם לאחר הספר השני (שקלים). הנוהגים כרמ"א מניחים לאחר סיום הקריאה בספר הראשון את הספר השני לידו, ואומרים חצי קדיש אחד על שניהם.

ב. יש שנותנים בתקופה זו של השנה זכר למחצית השקל. אין לומר "כסף זה למחצית השקל", אלא "זכר למחצית השקל". הכסף ניתן בימינו לנזקקים, לבנין בית כנסת או לישיבה, כיון "שאין שם מקדש בחטאינו" (רמב"ם, ערכין ח,ח).

כבר קרה שאנשים התנדבו לתרום כסף, חפצים או בהמה בסגנון "להקדש", או "למקדש". נדבה זו לעתים אינה ניתנת לפדיון, ומצריכה שאלת חכם באשר לנסיבותיה וצורת אמירתה. אם קרה הדבר, יש למהר ולשאול את השאלה קודם שמפריש התורם את הכסף, החפץ או הבהמה שתרם.