פרחים על קבר, ועוד

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 12/06/02 15:23 ב בתמוז התשסב

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

הייתי רוצה לברר כמה דברים :

1)שמעתי שאין לקצר שמות, שזה מקצר את החיים חלילה. האם זה נכון, ואפילו כשמדובר על קיצור של חיבה (כדין הכינויים שאסורים דווקא כשהם לגנאי, לפי מה שהבנתי מהשו"ע) ?

2)שמעתי שאסור להשתזף בכוונה בשבת, הן משום צובע והן משום מראית העין שיחשדו בו/בה שמירח(ה) מישחה בשבת עצמה וזה נראה לי קצת מוזר, ולפי מה שיצא לי לבדוק,צביעה בגוף היא מדרבנן כשצובעים בקום עשה, אז אולי באופן כזה שה"צביעה" נעשית מעצמה, יש להתיר ? כמו כן, אין לנו לחדש גזירות מדעתינו ואינני יודע עד כמה החשש של מחזי שייך לכאן...

3)בלוויות השונות שהשתתפתי בהם, ראיתי שצה"ל מגישים זר פרחים על מקום הקבורה. האם אין בזה משום חוקות עכו"ם ממש ?

בתודה רבה מראש

תשובה

1- זה לא מקצר את החיים אבל כדאי להשתמש בשם ולא בכינוי. כי שם קשור לנשמה.
2- לא שמעתי.
3- יש בזה טעם לפגם אבל אין איסור של ממש כיון שאין בזה צד ע"ז וכד'. הנחת הפרחים נובעת ממחשבות שהפרח המשדר חיוניות יחזיר משהו מהחיים שאבדו. זו כמובן טעות גדולה כיון שאי אפשר להחזיר חיים לגוף בדרך הזו. זה משחק בכאילו. אבל בהחלט אפשר להמשיך חיים לנפש. על ידי המעשים הטובים שממשיכים את פעולות האדם גם אחרי מותו ואותם צריך לטפח.
אנחנו לא שמים בעצמינו פרחים או זרים. אבל לא עושים מזה ענין גדול כי זה לא ממש איסור ולא רוצים לעשות מחלוקת במיוחד בדברים כל כך רגישים כמו הלוייות ורגשות של משפחות שכולות.

ויהי רצון שיבולע המוות לנצח. אמן