פסיקת הלכה

חדשות כיפה הרב שמואל זעפרני 31/07/02 20:59 כב באב התשסב

שאלה

שלום לכבוד הרב

1. האם פסק הלכה מושפע מהשקפת עולמו של הפוסק או שהפסק מנותק מהלך רוחו של הפוסק? אשמח אם הרב ישלח אותי למקורות בעניין.

2. האם לאדם שאינו בקיא בכל התורה וכו' יש אפשרות לפסוק בדבר ספציפי שבו הוא כן בקיא? האם הוא יכול לפסוק בניגוד לפוסק שכן בקיא בכל התורה? אשמח אם הרב ישלח אותי למקורות בעניין.

תודה רבה

נחום

תשובה

שלום נחום,
הלכה מפורשת ברמב"ם ומקורו במסכת סנהדרין(ה "ע"א;ע"ב).
ברמב"ם הלכות סנהדרין (פרק ד הלכה ח)מובא
"ויש להן למנות כל מי שירצו לדברים יחידים, והוא שיהיה ראוי לכל הדברים, כיצד חכם מופלא שראוי להורות לכל התורה כולה יש לבית דין לסמוך אותו וליתן לו רשות לדון ולא להורות באיסור והיתר, או יתנו לו רשות באיסור והיתר ולא לדון דיני ממונות, או יתנו רשות לזה ולזה אבל לא לדון דיני קנסות, או לדון דיני קנסות אבל לא להתיר בכורות במומין, או יתנו לו רשות להתיר נדרים בלבד או לראות כתמים וכן כל כיוצא בהן".
נמצאנו למדים שיש אפשרות להתיר מוסמך לדבר מסויים,אין זה אומר שהוא עם הארץ לשאר דברים אלא שאינו מוסמך לשאר הדברים.
בברכה,
שמואל זעפרני