פסח

חדשות כיפה הרב שי פירון 07/03/02 04:54 כג באדר התשסב

שאלה

מה הדעות ההלכתיות לגבי מכירת חמץ באינטרנט?

תשובה

ב"ה

שלום,

אכן, יש אתרים בהם מתבצעת מכירת חמץ דרך האינטרנט. לכאורה, הבעיה המרכזית היא בכך שמכירת חמץ דורשת קנין וכאן הוא לא מתבצע. אולם, נראה שיש לסמוך על כך שמהתורה די בביטול חמץ ורק חכמים החמירו בכך.
מכירת החמץ מדגישה את גילוי הדעת שהאדם מגלה שאינו חפץ החמץ זה. מכירה באינטרנט היא גילוי דעת שאינו חפץ בחמץ, לכן היא מועילה.

ובכלל, קשה לי להתייחס לשאלה זו מבלי להעלות שתי נקודות הקשורות ליצר "השמרנות" המפעפע בתוכי. ראשית, אני מרגיש צורך לשמור על מנהגי אבות, בעיקר בפסח שבו אנו מדגישים את צד המנהג. למה לשנות?
זאת ועוד, לרבים מאתנו מכירת חמץ הנה מפגש אישי, ישיר עם הרב. בחלק גדול מהמקומות באים לפגוש את הרב בביתו. למה לוותר על מפגש חשוב זה?

האינטרנט הוא כלי יעיל אבל אסור לתת לו להפוך את החיים לוירטואליים.

לכן, מי שלא יכול להגיע אל הרב מפאת מחלה או כל צרה אחרות או שלא נמצא בביתו, יוכל להסתמך על מה שהבאתי לעיל. אבל, להפוך זאת למנהג המדינה - לא נראה לי!

בברכה,

שי