עשרה בטבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 03/07/02 07:35 כג בתמוז התשסב

שאלה

א. האם אדם שהלך לישון בליל עשרה בטבת והתעורר בלילה יכול לאכול ולשתות עד עלות השחר?

ב. אלו שינויים יש בתפילות בעשרה בטבת?

תשובה

א. בכל תענית (פרט לט' באב ויוה"כ) מותר לאכול בלילה עד שיעלה עמוד השחר ובלבד שלא ישן. אם כבר שכב לישון, אסור לו לאכול ולשתות, אלא אם התנה לאכול בקומו קודם עמוד השחר.
טוב להחמיר להתנות כך גם אם רוצה לשתות בלבד (משנה-ברורה). לפי הזוהר - גם אם עשה תנאי, אין לאכול לפני עמוד השחר, כי אם לשתות.

ב. חולה או אנוס שלא התענו - אין עולים לקרא בתורה, לא בשחרית ולא במנחה. ואם הוא כהן יחיד, יצא מבית הכנסת, ובמקומו יעלה ישראל. אולם אם הוא כהן נכבד, או ישראל שקראו לו לעלות לתורה ולא התענה משום אונס ואין הכל מכירים באונסו - יכולים לעלות לתורה (כף-החיים ומשנה-ברורה).

אין נושאין כפיים במנחה, אלא אם כן מתפללים מנחה סמוך לשקיעת החמה, כלומר: 40 דקות לפני השקיעה (כף-החיים ס"ק ז, ויש שנוהגים לשאת כפים גם כשמתפללים שעה לפני השקיעה. לדעת הבן-איש-חי אין למחות גם באלו הנושאים כפיים בהתפללם שעה ורבע קודם וכך נוהגים האשכנזים בארץ.