ענווה

חדשות כיפה הרב שי פירון 18/07/02 03:18 ט באב התשסב

שאלה

לכבוד הרב שי,

לאחרונה נתקלתי בשאלה עם עצמי שבעצם מהגן מלמדים אותנו שבן אדם ענו(מלשון ענווה) הוא אדם נורא גדול ובדרגה מאוד גבוהה

ובעצם אני לפחות לא ידועת באמת מיהו בן אדם ענו? יש איזה קריטריונים לדבר הזה בכלל?

איך אפשר להגיד על משהו שהוא ענוו?

תודה.

תשובה

ב"ה

שלומות!

ענווה היא ביטוי לכמה דברים:
ענווה היא ביטוי לכך שאדם לא שם את עצמו במרכז ולכן הוא מסוגל להקשיב לזולת כמו גם לראות את העולפ בפרספקטיבה רחבה. הוא לא שוקל את הדברים במשקפיים צרות. לכ נאמר שאין לו לאדם ללכת בקומה זקופה. ההליכה בקומה זקופה מדגישה את מקומו של היחיד ומשדרת כאילו אני אומר: "אני ואפסי עוד". כך ניתן להבין את ההליכה בכיפה האומרת שיש משהו מעלי, שכינה, שהוא מקיף יותר, גדול יותר, משמעותי יותר.
אין פרושה של הענווה נמיכות קומה, חוסר אסרטיביות או חוסר ביטוי הובלה והנהגה.
הענווה מביאה לידי ביטוי את כל הכוחות של החיים, את החיוניות הגדולה והרצון להשפיע. היא נוגעת למניעים יותר ממה שהיא נוגעת למעשים.
כאשר אדם מביט על העולם במבט כללי, כמו משה רבינו, הרי שהוא מסוגל להתנהג גם באופן שונה. דרך הילוכו עם הבריות שונה, התייחסותו אל הזולת שונה, כל עולמו אחר.

בברכה,

שי