עירוב תחומין

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 05/06/02 09:45 כה בסיון התשסב

שאלה

לכבוד כבוד הרב שלום.

אני גר בחדרה ואני רוצה ללכת לסבא שלי שהוא גר בפרדס חנה לאכול בשבת זה מותר?

תשובה

בס"ד

הליכה בשבת מותרת רק עד קצה העירוב ועוד "אלפים אמה" שהן כתשע מאות שישים מטר מסוף העירוב.

אם המקום שבו גר הסבא שלך הוא בתוך המרחק הזה - מותר לך. אם לא - אסור.

יש אפשרות לעשות עירוב תחומין רק פעם אחת. ומהו עירוב זה?

להניח ביום שישי במקום בטוח שיש אליו גישה "אוכל לשבת". הנחת אוכל זו קובעת את מקום מגוריך במקום האוכל. ממנו יש לך אלפים אמה לכל רוח. אתה יכול להניחו בערב שבת את העירוב הזה במרחק אלפים אמה מקצה העירוב של חדרה לכיון פרדס חנה. ממנו יש לך עוד אלפים אמה לכיון פרדס חנה.
כך אתה חרויח יכולת ללכת כמעט שני קילומטר מסוף העירוב. לכיון פרדס חנה.
אתה מבין לבד שהעירוב הזה מועיל רק אם מקום מגוריו של הסבא הם בתוך השני קילומטר האלה. אבל אם הוא גר יותר רחוק העירוב לא מועיל.

במקרה שאתה עושה עירוב לצד פרדס חנה שהוא צפון מזרח לחדרה אתה מפסיד את היכולת ללכת לדרום חדרה או למערב העיר. כיון שאתה מודד תמיד אלפים אמה ממקום האוכל.

----
אני רוצה להעיר בשולי הדברים כי מדידת ה"אלפים אמה" היא לא כל כך פשוטה. ויש אפשרות להקל יותר ממה שכתבתי. ולכן אם אתה רואה שהמרחק של הבתים הוא קצת יותר מ"אלפים אמה" כדאי לך להתיעץ עם רב מומחה שמכיר את מפת העירוב בחדרה כיון שהמדידה נעשית מ"ריבוע העיר" ולא מ"העירוב עצמו". שזה קצת יותר בדרך כלל.
קצת מורכב להסביר איך מודדים מ"הריבוע" ועל כן אם תראה שזה קרוב ל"ארבעת אלפים אמה" (אלפיים ועוד אלפיים) - תתיעץ עם מישהו בחדרה שמבין בהלכות אלו.