עולם הזה או עולם הבא?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 26/03/02 12:23 יג בניסן התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום!

לא מעט אני דן עם חבריי על הנושא של עיקר ותכלית הבריאה.

הייתי רוצה לדעת לשם מה הקב"ה ברא אותנו האם בכדי להגיע לעולם הבא להינות מזיו שכינתו או בשביל העבודה שלנו בעולם הזה "לתקן עולם במלכות שדי" ואם העולם הזה הוא העיקר אז למה הרמח"ל במסילת ישרים כותב שהעולם הבא הוא העיקר?

בהרכה ותודה.

תשובה

בס"ד

הרמח"ל לא כותב שהעולם הבא הוא העיקר. הוא כותב בפרק א כך:
"יסוד החסידות ושרש העבודה התמימה הוא שיתברר ויתאמת אצל האדם מה חובתו בעולמו ולמה צריך שישים מבטו ומגמתו בכל אשר הוא עמל כל ימי חייו.
והנה מה שהורונו חכמינו זכרונם לברכה הוא, שהאדם לא נברא אלא להתענג על ה' ולהנות מזיו שכינתו שזהו התענוג האמיתי והעידון הגדול מכל העידונים שיכולים להמצא.
ומקום העידון הזה באמת הוא העולם הבא, כי הוא הנברא בהכנה המצטרכת לדבר הזה. אך הדרך כדי להגיע אל מחוז חפצנו זה, הוא זה העולם".

מסקנה. העיקר הוא:
"להתענג על ה' ולהנות מזיו שכינתו"
רק שבדרך כלל קשה לעשות זאת בעולם הזה. אבל אפשר.

זוהי הברכה המוזכרת בחז"ל במסכת ברכות דף יז/א
"כי הוו מפטרי רבנן מבי רבי אמי ואמרי לה מבי רבי חנינא אמרי ליה הכי:
עולמך תראה בחייך, ואחריתך לחיי העולם הבא, ותקותך לדור דורים, לבך יהגה תבונה, פיך ידבר חכמות, ולשונך ירחיש רננות, עפעפיך יישירו נגדך, עיניך יאירו במאור תורה, ופניך יזהירו כזוהר הרקיע, שפתותיך יביעו דעת, וכליותיך תעלוזנה מישרים, ופעמיך ירוצו לשמוע דברי עתיק יומין"

עולמך תראה בחייך - עולם הבא בתוך העולם הזה.

בהצלחה