עדיפות במצוות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 12/06/02 17:01 ב בתמוז התשסב

שאלה

שלום וברכה!!!

רציתי לשאול משהו שמטריד אותי מאוד. ידוע הסיפור על חזקיה המלך שלא רצה לקיים מצוות פריה ורביה כי הוא ראה בנבואה שמנשה יצא מזרעו והוא יהיה רשע מרושע ויביא רק רע לעולם ויחזיר את עמ"י בשאלה וכו'... והקב"ה כעס עליו ואמר לו תעשה את מה שמוטל עליך ואל תעשה חשבונות.

הדבר הזה תמיד מתמיה אותי??? הרי אפילו הרמח"ל קובע שצריך לשקול מה יותר יעשה נחת רוח ליוצרו וזה מה שצריך לעשות.

והרי לכאורה פה בגלל מצוה אחת של פרו ורבו יצא המשחית הכי גדול של עמ"י ויצא הרבה עברות בגללו.

זה כמו שההורים שלי לדוגמא (הם לא) יגידו לי ללכת לתיכון חליוני במקום לישיבה ואז כדי לקיים מצוות כיבוד הורים אני בסוף בכלל יצא חילוני!!!

ז"א איפה הפרופורציות האם זה לא ברור מה צריך לעשות במקרה כזה???

אני מקווה שתחזיר לי תשובה מהירה כי הדבר מאוד מלחיץ אותי וקובע לי מה לעשות בהרבה מקרים.

תודה רבה רבה מראש!!!

תשובה

בס"ד

בטווח קצר היה חזקיה המלך צודק. סוף סוף באמת יצא לו בן משחית - מנשה.

אבל מחשבות בני אדם הן קצרות טווח. אם חזקיה לא היה מעמיד צאצאים,,,, לא היה המשך למלכות בית דוד. ולכן בטווח יותר ארוך ויותר נצחי ויותר משמעותי צודק ישעיה הנביא.

עכשיו צא וחשוב מה עדיף לפני הקב"ה זה או זה?

ברור!

לכן הנביא - הרואה לטווח ארוך אומר לו לך ועשה מצווה זו שאתה מחויב אליה ואל תבטל אותה בגלל חשבונות של הקב"ה.
וזהו כלל בכל המצוות שלא מבטלים שום מצוה בגלל נבואה, או רוח הקודש.

וכשיש דחיה בין שתי מצוות כפי שציינת בשאלתך כיבוד הורים או לימוד תורה. יש לנו כלל שאומר שאין מצוות כיבוד הורים דוחה מצוה של תורה כי אתה ואביך חייבים בכבוד המקום.

וכן בכל מצווה ומצווה יש כללי דחיה
מה דין ברית מילה בשבת?
ומה קורה כשמצוות עשה אחרת דוחה לא תעשה?
או אולי הפוך?
מה קורה כשצריך לתקוע שופר בשבת?

לכל השאלות הללו יש תשובה ברורה בהלכה.
מה דוחה את מה ומתי?

במקרה של חזקיה, ברור שאין השגה רוחנית יכולה למנוע ממנו לקיים מצות עשה. כיון שההשגה הרוחנית של משה רבנו - התורה. יותר עליונה מכל השגה של בן אנוש. והשגתו אומרת לחזקיה - תתחתן ותביא בנים כי בראיה יותר גדולה - זה רצון ה'.