ספירת אנשים לדבר מצוה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 04/07/02 05:06 כד בתמוז התשסב

שאלה

האם מותר למנות אנשים לדבר מצוה?

תשובה

במקדש כשהיו רוצים לספור את הכהנים, היו סופרים את אצבעותיהם מפני ש"אסור למנות את ישראל אפילו לדבר מצוה". כשנולד הצורך למנות אנשים, עושים זאת כשאול המלך, שמנה את העם באמצעות שברי חרסים, טלאים או במחצית השקל. ומכאן:

א. אסור למנות את ישראל לגולגלותיהם, אפילו לדבר מצוה, ואפילו באותיות (א,ב,ג) במקום במספרים.

ב. אפשר להקל אם מונים במחשבה בלבד.

ג. כאשר, למשל, מלצר צריך לספור אנשים שהוזמנו לסעודה - יכול הוא לעשות זאת ע"י ספירת השולחנות או הצלחות, וכן ע"פ ספירת השורות ברשימת המוזמנים.

ד. מצוי מאד הצורך לספור את הנוכחים כדי לקבוע אם הצטרף "מנין" לתפילה. נוהגים לעשות זאת באמצעות פסוק שיש בו 10 מילים: "הושיעה את עמך וברך את נחלתך ורעם ונשאם עד העולם".