סדר הכיבודים בברית מילה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/08/03 09:42 ח באב התשסג

שאלה

לכבוד הרב .

האם יש בהלכה עניין בכיבודי סנדק בברית מילה .

כוונתי, האם יש סדר עדיפויות / קדימויות בכיבוד לסנדק , כגון : רב סבא , ראש ישיבה , אבא , חם , מרא דאתרא .

באם יש מקורות אודא על ציונם

תשובה

בס"ד

אע"פ שאדם לא צריך לרדוף אחר הכבוד של עצמו - הוא בודאי צריך להיות רגיש לכבודם של אחרים. ולכן יש חשיבות מרובה לכבוד שאדם נותן למכובדים.

[איזהו מכובד המכבד את הבריות!]

סנדק זה מצווה גדולה וכמובן שצריך לראות שלא לפגוע במישהו. העיקרון שצריך להנחות אותך הוא לבחור את מי שיותר צדיק ובלבד שמישהו לא יפגע. אין ערך בבחירת רב צדיק שישב על כסא הסנדקאות על חשבון עלבון של אבא או של הורים.

וסדר הדברים כך הוא:

[כבוד משפחה]
צריך ליזהר מאד בכבוד אביו ואמו ובמוראם.
חייב בכבוד אביו יותר מכבוד אבי אביו.
חייב אדם לכבד חמיו - אבל אביו קודם.
חייב אדם בכבוד אחיו הגדול בין שהוא אחיו מאביו בין שהוא אחיו מאמו

[כבוד רב]
חייב אדם בכבוד רבו ויראתו יותר מבשל אביו.
כל אלו הדברים שאמרנו שצריך לכבד בהם את רבו לא אמרו אלא ברבו מובהק דהיינו שרוב חכמתו ממנו אם מקרא מקרא אם משנה משנה אם גמרא גמרא: הגה ובימים אלו עיקר הרבנות אינו תלוי במי שלמדו הפלפול וחילוקים שנוהגים בהם בזמן הזה רק במי שלמדו פסק ההלכה והעיון והעמידו על האמת והיושר (מהרי"ק שורש ק"ע) אבל אם לא למד רוב חכמתו ממנו אינו חייב לכבדו בכל אלו הדברים.

אין חולקין כבוד לתלמיד בפני רבו אלא אם כן רבו חולק לו כבוד

הרב המובהק שמחל על כבודו בכל הדברים האלו או באחד מהם לכל תלמידיו או לאחד מהם כבודו מחול ואף על פי שמחל מצוה על התלמיד להדרו

שו"ע יורה דעה סימן רמ - רמב

מזל טוב