נשים ותפילה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 25/09/02 01:04 יט בתשרי התשסג

שאלה

מהו התחליף לתפילה לאשה שאינה יכולה להתפלל בחגים כיוון שהיא מטופלת בילדים קטנים?

פירוט: לתפילה מס' תפקידים, בינהם לעורר לתשובה, יראת שמים, התעוררות, התרגשות וכו'

לא ברור לי איך אפשר להגיע לידי רמות כאלו של רגשות כאשר לדוגמה ביום כיפור ובראש השנה כלל לא הלכתי לביהכנ"ס ביום, נשארתי בבית עם הילדים ובעצם זה כמעט כמו יום רגיל.

האם התפילה בבית היא שוות ערך? או האם דמעה אחת שהזלתי ב-10 דקות שהייתי בנעילה שווה כמו כל התפילה בגלל שהשתדלתי?

תשובה

ב"ה כ"ח תשרי תשס"ג

שלום רב!

תפלה בבית למי שאינו יכול להגיע לבית כנסת שווה לתפלה בבית כנסת, כי הרי מדובר בעבודה שבלב, וכיון שכך אם באמת נעשית עבודה בלב ניתן לעשות זאת גם בבית, למרות שלמי שיכול להגיע לבית כנסת קיימת עדיפות ברורה לתפלה בציבור. מי שאינו יכול להגיע לבית כנסת בגלל מצוה אחרת שהוא עסוק בה, כמו המצוה לגדל ילדים, ברור שהקב"ה יסייע לו להגיע למדרגה רוחנית על ידי תפלה בבית המקבילה למדרגה שהיה יכול להגיע אם היה מגיע לבית הכנסת.
בודאי שדמעה אחת עשויה להיות שווה לתפלה של יום שלם, שהרי חז"ל אומרים שאפילו אם שערי תפלה ננעלו ח"ו שערי דמעה לא ננעלו.

את צריכה להודות לה' שזיכה אותך בילדים, שבגללם אינך יכולה לבוא לבית הכנסת ולא ח"ו למציאות הפוכה.

בתפלה קיים כלל ברור שטוב מעט תחנונים בכוונה מהרבה שלא בכוונה, ובודאי כוונה של אם המגדלת ילדים לתורה ומצוות, מעט תפלות ותחנונים בכוונה עולים עד כסא הכבוד.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת