נרות שבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 07/07/02 06:42 כז בתמוז התשסב

שאלה

א. ."בהעלותך את הנרות" - איזו עליה שייכת בנרות?

ב. האם מותר להזיז את הנרות לאחר ההדלקה?

ג. כיצד ידליקו אורחות, נרות שבת?

תשובה

א. רש"י ביאר ש"בהעלותך את הנרות" על שם שהלהב עולה ... שצריך להדליק עד שתהא שלהבת עולה מאליה.

משום כך נפסק להלכה (שו"ע או"ח רסד,ח) שצריך להדליק את רוב הפתילה הבולטת מעל פני השמן, שאם לא כן עלולה הפתילה לכבות מיד לאחר שמדליקים אותה, ואין זה נחשב שהשלהבת עולה מאליה. רק כאשר רוב הפתילה כבר בוערת - וכך הדבר גם בפתילה היוצאת מנר שעוה (מג"א ס"ק יד) - אפשר כבר לסלק את היד ממנה, כיון שאז מובטח לנו שהשלהבת תמשיך ותעלה מאליה.

ב. לפי הרמ"א (שו"ע או"ח רסג,י) אין להזיז את הנרות ממקומם לאחר ההדלקה (כמו נרות חנוכה). אולם לעתים יש חשש שילדים יתקרבו לנרות, ובכל זאת נוצר צורך להדליק את הנרות במקום נמוך. במקרים כאלו מותר להגביה את הפמוטים ולהניחם לאחר ההדלקה במקום גבוה יותר, ובלבד שיהיה זה באותו חדר (מג"א שם ס"ק כג). את ההגבהה צריך שיעשה אדם אחר, ולצורך זה ראוי שיישאר הבעל ליד אשתו בזמן ההדלקה, כיון שהיא, בקבלה את השבת, שוב אינה רשאית להגביה את הפמוטים.

ג. נשים אורחות הרוצות להדליק בברכה: הנוהגות כמרן - יכולות להדליק במקום שמדליקה בעלת הבית בלי ברכה; ובחדר אחר שעושים בו שימוש בליל שבת, או במטבח - בברכה. הנוהגות כרמ"א - רשאיות להדליק בנרות מיוחדות שלהן ולברך, אף אם מדליקות בסמוך לבעלת הבית.