נעצוץ והדס

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 30/09/03 08:47 ד בתשרי התשסד

שאלה

לכבוד הרב השלום והברכה!

אשמח אם הרב יוכל להסביר לי את משמעות והקשר הפסוק-

ספר ישעיה (פרק נה יג)

"תַּחַת הַנַּעֲצוּץ יַעֲלֶה בְרוֹשׁ וְתַחַת הַסִּרְפָּד יַעֲלֶה הֲדַס וְהָיָה לַיהֹוָה לְשֵׁם לְאוֹת עוֹלָם לֹא יִכָּרֵת"

תודה מראש,

תשובה

בס"ד

נעצוץ וסרפד הם קוצים. ובזמן הגאולה יצמחו במקומם דברים טובים.
במקום נעצוץ יצמח ברוש יפה וגבוה.
במקום ספרד קוצני דוקר ומכאיב - יצמח הדס ריחני המביא ברכה.

ורמוז בזה גם מה שאמרו חז"ל במסכת מגילה י:

רבי שמואל בר נחמני פתח לה פיתחא להאי פרשתא מהכא ["תחת הנעצוץ יעלה ברוש ותחת הסרפד יעלה הדס"]

["תחת הנעצוץ"] - תחת המן הרשע שעשה עצמו עבודה זרה דכתיב "ובכל הנעצוצים ובכל הנהלולים" ["יעלה ברוש"] זה מרדכי שנקרא "ראש" לכל הבשמים. שנאמר "ואתה קח לך בשמים ראש מר דרור" ומתרגמינן מרי דכי.

["תחת הסרפד"] תחת ושתי הרשעה בת בנו של נבוכדנצר הרשע ששרף רפידת בית ה' דכתיב "רפידתו זהב" ["יעלה הדס"] זו אסתר הצדקת שנקראת "הדסה" שנאמר "ויהי אומן את הדסה".

["והיה לה' לשם"] - זו מקרא מגילה. ["לאות עולם לא יכרת"] - אלו ימי פורים.

שנה טובה.