ניקיון הספרים בפסח

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 25/03/02 12:11 יב בניסן התשסב

שאלה

אצלנו לפעמים נוהגים לקרוא ספר תוך כדי אכילה.

כאשר אני רוצה לנקות לפסח, האם אני צריכה לעבור דף דף ולהבריש, מחשש שיש בין הדפים פרורי חמץ? שמא יפתח משהו ספר בחג וימצא שם פרורי לחם, ואז עברנו על "לא יראה ו"לא ימצא".

תשובה

ב"ה י"ג ניסן תשס"ב

לשרה שלום!

בנוגע לשאלתך בדבר ניקוי ספרים. ראשית על מנת לעבור על איסור בל יראה ובל ימצא צריך שהחמץ יהיה ברשותו של האדם, זאת אומרת שלא ביטל וכמובן לא ביער. ולכן כל חמץ שאדם ביטל אינו עובר עליו בבל יראה ובל ימצא, אלא שחכמים לא הסתפקו בביטול וחייבו אותנו לבדוק ולבער את החמץ מחשש שמא נמצא חמץ בפסח ונבוא לזכות בו ולאכלו.
החיוב לבדוק את החמץ הוא בכל מקום שמכניסים בו חמץ, ולכן אותם ספרים שברור שהשתמשו בהם במשך השנה באמצע האוכל חייבים בדיקה בליל י"ד ומובן שעדיף לנקותם לפני כן כך מופיע בספר מעשה רב בשם הגאון מוילנה בסימן קע"ח.
החזון איש מחמיר לבדוק את כל הספרים שמשתמשים בהם במשך השנה, אבל לא נוהגים כך, כיון שברובם לא משתמשים בהפ באמצע האוכל, ובפירורים בדרך כלל אין שעור של כזית.
בירכונים וזמירונים שנמצאים בדרך כלל על שולחן שאוכלים בו חמץ יש לנקותם ורצוי להצניע אותם ולא להשתמש בהם בפסח כיון שקשה להסיר מהם את כל החמץ הדבוק בהם.

בברכת חג כשר ושמח

בניהו ברונר
צפת