נטילת ידים על שינה ביום ועוד'

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 02/11/02 23:20 כז בחשון התשסג

שאלה

שלום.

א- רציתי לדעת, האם בכל פעם שמנמנמים או ישנים יש ליטול אחר כך ידיים 6 פעמים?

ב- אם קמתי בבוקר לשירותים, נטלתי , חזרתי לישון - האם ליטול שוב 6 פעמים?

תודה!

תשובה

שלום רב,

שינה ביום בימי חול אינה טובה. ודוד היה נזהר שלא לישון ביום יותר מ"שיתין נישמין". אבל אין לחוש בימינו שלא לישון ביום, כי בדורות האחרונים ירדה דרגת האדם ומימלא אם ישן ביום, לא ירד מדרגתו ולא תזיק לו השינה, ולהיפך, אם יזהר מלישון ביום, זה יראה כגאוה,

וכל הרוצה לחוש זה דוקא כשישן יותר מ"שיתין נשמין" שהוא זמן מינימום לשינה כמו "שינת סוס" שהוא זמן שהוא נושם בו "שישים נשימות" אבל אם ישן פחות מכך - אין בזה שום חשש.

כמה הוא שיעור "שיתין נשמין"?

יש אומרים א] שלוש שעות. ב] חצי שעה. ג] י"ח דקות. ד] שלוש דקות. וכתבו האחרונים שנהגו כחצי שעה.

ואם ישן ביום מפני שבלילה עסק בתורה, יש בשינת היום מצוה, והמצוה תגן עליו מירידה ונזק,

ודבר זה קיים בכל שינה של מצוה, כגון מחמת חולי וכד', אבל בשינה מחמת תענוג יש חשש של ירידה ונזק רוחני.

שינה ביום שבת היא מצוה, ובכלל עונג שבת.

הישן ביום יותר מחצי שעה יטול ידיו שש פעמים אבל לא יברך "על נטילת ידים" גם אם עשה צרכיו.