נזק ממוני על ידי ילדים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/08/03 11:11 יג באב התשסג

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

להלן מעשה שהיה, שמעניין אותי מה דינו.

להורי הבעל של אחותי יש דירה בנתניה. אחותי וגיסי שהו שם עם אחים ואחיות של גיסי, כל אחד/אחת עם בת זוגו / בן זוגה. אחת מן הנשים הניחה את הטבעת שלה (מדובר על טבעת שבירה), כנראה במקום שהיה בהישג יד של הילדים, כי כאשר הגיס שלי מצא את הטבעת, הוא חשש לכך שתינוקות ישחקו איתה ושם אותה במקום יותר גבוה. לאחר מכן, בא ילד (מתחת לגיל בר-מצווה) שרצה לקחת דף שהיה נמצא מתחת או קרוב לטבעת והוא לא ראה את הטבעת, כך שכאשר הוא משך את הדף, הוא הפיל את הטבעת שנפלה ונשברה. בעלת הטבעת ביקשה מהורי הילד לשלם לה את הטבעת בחזרה; לאחר מכן, התברר להם שגיסי הרים מקודם את הטבעת, כך שלולא ההזזה הזאת, היא אולי לא היתה נשברת ! אני העלתי שייתכן וכולם פטורים...

על כל פנים, אני אשמח מאד לקבל תשובה מנומקת מהרב !

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

אי אפשר לפסוק הלכה ממונית בלי לשמוע את שני הצדדים. אבל אני עונה למי שרוצה לדעת איך עליו להתנהג.
אם רוצים דין תורה -= צריכים שני הצדדים להגיע ו\או לכתוב את טענותיהם בצורה מסודרת.

בכל מקרה לדעתי,
- הגיס לא חייב כיון שהוא רק הוסיף שמירה.
- הילד לא חייב כי הוא לא בגדר גיל חיוב.
- ההורים שלו לא חייבים בדיני אדם.
אבל כיוון שהילד עלול להתחייב בדיני שמיים - נוהגים בדרך כלל שההורים משלמים חלק מהנזק בדי לגמור את הענין בטוב.

בהצלחה