נגיעה לשם כבוד

חדשות כיפה הרב שי פירון 09/07/02 15:39 כט בתמוז התשסב

שאלה

שלום הרב שי פירון.

ברצוני לשאול האם כאשר אדם מושיט את ידו, מבוגר בעל מעמד, או איש מכובד כגון שר, ראש ממשלה, רמטכ"ל וכו מושיט לי יד האם מבחינה הלכתית אני צריכה להושיט לו את היד ללחיצה על מנת לא לפגוע בכבודו ?

כמו כן האם יש הבדל בין אשה רווקה לנשואה או הבדל בגיל או מעמד האיש הבא ללחוץ את היד.

אודה לך על תשובה ברורה ומופרטת.

כל טוב.

נטע

תשובה

ב"ה

שלומות,

ברמה העקרונית, יש לעשות מאמץ רב להקפיד על שתי הלכות המשלימות זו את זו:

מחד - יש להקפיד על הלכות הטהרה המהוות תשתית לבניין העולם האמוני
מאידך - יש להרבות שלום ולהזהר מפגיעה בכבודו של כל אדם, בעיקר כשהוא טועה בשוגג.

לכן,

יש להמנע ככל האפשר מנתינת יד לזולת, ואם אפשר, בחביבות להסביר - הרי מה טוב.
אבל,
אם יש בכך פגיעה בכבודו, הרי שיש דעות הסוברות שניתן להקל אלא שאז יש להראות את חוסר הנחת שבפעולה זו.
תשומת לב מיוחדת יש ליתן לנעשה בטקסים ציבוריים.
אז, אני חש שיש להמנע מנתינת יד באופן מוצהר כי
עלול לצאת מכך חילול ה' ויצא שכרנו בהפסדנו.
אין הבדל בענין זה בין רווקה לנשואה.

סיכום: יש לעשות כל שניתן להמנע מנתינת יד לכל אחד.