נגינת מוזיקה שנכתבה על ידי מלחין לא מוכר- דחוף!!

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 09/10/03 09:36 יג בתשרי התשסד

שאלה

לכבוד הרב השלום והברכה.

קודם כל אפתח בכך במחילה מכבוד הרב כיוון ששלחתי את השאלה הזו לרב נוסף לפני כמה ימים אך התשובה מתמהמהת ולכן אני שולחת.

אני מנגנת בפסנתר כבר שנים רבות ומאמינה בכוחה של המוזיקה להשפיע על נפש האדם.

בקשר לכל עניין המוזיקה בחיי אני מאמינה כי מוזיקה שראויה לשמיעה היא מוזיקה שדרכה מצליח המחבר\המלחין להעביר את תחושותיו אל השומע.

אם ישנה מוזיקה שלא עונה לקריטריון הנ"ל היא סתמית ואיננה ראויה לשמיעה. (לצערי רבו היום הנגינות הללו).

אם הצליח המלחין להעביר את תחושותיו זה יכול להיות מצד אחד דבר נפלא אך מצד שני דבר נורא מסוכן.

אם המלחין הוא אדם מושחת, ותחושותיו ומחשבותיו עוברות אלי, כשומעת, הרי זה דבר שלילי מאד.

הבעיה שלי היא עם היצירות שאני נוהגת לנגן בפסנתר. אני מאד אוהבת את הכלי ונהנית מהנגינה מאד. לעיתים אני בוחרת ללמוד יצירה חדשה ואינני מכירה את המלחין. אינני יודעת מי הוא היה, מה עשה, מה היו השקפותיו וכו'.

את יצירותיו של וגנר, שהיה ידוע כאנטישמי, אינני מנגנת.

כמלחין הוא היה מלחין עצום אך אינני רוצה שום חלק ממנו בנפשי.

אך מה אם גם האחרים שאני מנגנת היו כמותו?..?

האם מה שרשמתי על ענין המוזיקה, העברת התחושות והמחשבות וכו' זה נכון?

ומה עלי לעשות עם היצירות הנ"ל?

תודה מראש,

הדס.

תשובה

בס"ד

את צודקת בכל מה שכתבת על נגינות של טומאה וחולין. אבל אם את לא מכירה את המלחין ואת רוצה ללמוד על המלחין מיהו? - ראי מה המנגינה עושה לך?

אם היא מביאה אותך לרגשות קודש ועליה רוחנית.
אם היא מביאה אותך לאהוב את העולם.
אם היא מביאה אותך לעשות יותר חסד.
אם זה מביא אותך לשאיפות נעלות.
אם זה מביא אותך ליותר כבוד להורים שלך.

את יכולה לנגן אותה בקדושה.

אם זה היה נכתב בטומאה - זה לא יכול להביא למשהו מכל זה. אבל אם זה נכתב בסתמיות - זה יכול להיות מטוהר ומקודש ועולה לקודש. כי גם לאנשי חול יש לפעמים רגשות קודש שמבוטאים בשיריהם.

חג שמח.

ראי
https://www.kipa.co.il/ask/show.asp?id=5104