נגינה בפסנתר בשבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 19/02/02 15:35 ז באדר התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום וברכה!

האם מותר לנגן בפסנתר בשבת? ואם לא - מדוע?

אשמח אם יצויינו מקורות.

ועוד שאלת אגב: כתוב "מזמור שיר ליום השבת... עלי עשור ועלי נבל עלי הגיון בכינור" - בזמן דוד המלך היו מנגנים בנבל וכינור בשבת?

בתודה מראש,

אלון.

תשובה

בס"ד

ניגון בפסנתר ובכל כלי נגינה וכד' היה מותר רק בבית המקדש, שלא היה חשש שמא מהניגון יגיעו למעשים אסורים של חילול שבת וכד'.

לעומת זאת בבית פרטי זה אסור כי יש מקרים שלא יגיעו מהניגון בנגינה לשום איסור אבל יש מקרים שהנגינה הסוחפת תביא אותם לאיסורי שבת.

הכלל שהנגינה "סוחפת" והיא צריכה שמירה יתירה הוא כל כך ברור עד כדי כך שלהבדיל ממה ששאלת רואים כי כל מופעי התאוה וזימה מלוים בנגינה שסוחפת את האדם למקום שבעלי הנגינה רוצים בו

לטוב או לרע.