מתי מתחילים בימין ומתי בשמאל?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 25/08/03 08:47 כז באב התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום!

השאלה שחשבתי עליה שאולי יש קשר בין המקרים-

ראיתי במקורות כמה דברים על ימין ושמאל-

שאלתי האם כדאי להתחיל בשמאל על מנת לסיים בימין או שמתחילים עם ימין?

ואבאר שאלתי-

1)בעניין קשירת נעליים כתב ר' יוסף קארו שמתחילים בימין ולא קושרים ואז שמאל ואז קושרים שמאל וקושרים ימין.

והרמ"א כתב שלהם שאין דבר לקשור נעליים מתחילים בימין ואז שמאל.

א"כ ימין קודם.

2)בעלייה לברך על התורה בקריאת התורה יש לעלות מהדרך הקצרה ולסיים בארוכה (או ההיפך איני זוכר) ואולם אם 2 הדרכים אותו הדבר יש לעלות מימין ולצאת משמאל.וגם פה תחילה ימין.

3)בסוף שמונה עשרה שעוקרים רגליים עוקרים תחילה בשמאל וגם העושה השלום אומרים תחליה בכריעה לשמאל.(למרות שהיה מי שפירש שתחליה קצת בימין ואז אח"כ בשמאל)

ואם כן יוצא שמתחילים משהו יש להתחיל בימין.ולסיים בשמאל.ואז פשיטא שמסיימים משהו כגון סוף שמונה עשרה או חליצת נעליים מתחילים בשמאל.

4)וכן זוכר אני מאז ומתמיד שבנטילת ידיים יש לשים המים בימין להעבירם לשמאל ואז ליטול תחילה על ימין.כדי שיתחיל בימין.

האם יש קשר בין הדברים שבתחילת דברים יש להתחיל בימין ובסופם יש להתחיל בשמאל על מנת לסיים סופית בימין? (כמו בנעליים מתחילים בימין ומסיימים בימין)

וא"כ מה שתה לנו יד שמאל שימין חשובה ממנה?

ועוד נראה שלהיפך שיד שמאל חשובה יותר שכן עליה מניחים תפילין.

מקווה שהרב הבין שאלתי.

כל טוב.

תשובה

בס"ד

[1 -] אדם נברא בצלם אלוקים ויש משמעות וערך לכל מה שהוא עושה וכל אבר ואבר מגופו. וכמו שאצל אלוקים יד ימין נאדרי בכוח כך גם אצל בני האדם. לכן אנחנו מתחילים כל דבר חיובי ביד ימין. אבל קשירה עושים ביד שמאל כיון שתפילין נקשרים על יד שמאל.

[2-] עולים בדרך הקצרה למהר לעלות לקדושה ולא לעכב את הצבור. וחוזרים בארוכה כדי להראות את הקושי להפרד מספר התורה. אם 2 הדרכים אותו הדבר יש לעלות מימין ולצאת משמאל.וגם פה תחילה ימין מהסיבה שבסעיף 1.

[3-] בשמונה עשרה הסיבה היא הפוכה. השכינה נמצאת מול האדם והשמאל שלנו היא הימין של השכינה. אם כן כשאנו פונים תחילה שמאלה - אנחנו למעשה מתחילים בימין השכינה שמולנו.

[4-] גם כאן מתחילים בנטילת יד ימין תחילה ורק עושים זאת על ידי השמאל.

ויתקיים בך
["ימין ה' רוממה ימין ה' עושה חיל"]

בהצלחה בכל