משלוח מנות בפירות שביעית

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 04/07/02 06:12 כד בתמוז התשסב

שאלה

האם מותר לתת משלוח מנות מפירות ומשקאות של "אוצר בית-דין"?

תשובה

א. לדעת רוב הפוסקים אין לשלוח מנות מפירות וממשקאות של "אוצר בית-דין", אף ששילם עליהם בכספו, משום שפירות אלו ניתנו לאכילה ולשימוש אישי, ולא לפרוע מהם את החוב.

ב. איסור זה הוא דווקא במשלוח הראשון, שבו יוצאים ידי חובת המצווה. אולם במשלוחים הבאים, שאותם שולחים לעתים מחמת הנימוס (כגון ששלחו לו, ורוצה להחזיר) - י"א שמותר שיהיו מפירות אוצר בית דין, אולם חייב לומר למקבל שפירות אלה שביעית הם, משתי סיבות: כדי שחברו ינהג בהם קדושת שביעית; וכדי שלא יחזיק לו טובה. כשרשום על האריזות בבירור שתכולתן היא מאוצר בי"ד - אין צורך בהודעה בע"פ.

ג. לדעת בעל בן-איש-חי (בתורה-לשמה) גם משלוחי המנות שהם מחמת נימוס, אין לכלול בהם פירות ומשקאות מאוצר בי"ד, כיון שהמנהג הופך את המשלוח לפריעת חוב.