מצות ישוב הארץ

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 15/08/02 16:15 ז באלול התשסב

שאלה

כיצד מקימים את מצות ישוב ארץ ישראל?

תשובה

א. מצות ישוב א"י היא מצוה גדולה, וגם בזמן הזה חיובה דאורייתא, לדעת הרמב"ן (לרמב"ם: מדרבנן).

ב. כיצד מקיימים מצוה זו? יש אומרים רק ע"י קניית דירה בארץ או שכירתה, התיישבות ונטיעה. וי"א שגם תיירים המבקרים בארץ מקיימים מצוה זו.

ג. בכל זאת בוודאי יש עדיפות ליושבים בארץ דרך קבע, על המבקרים בה בלבד, ורמז לדבר: "נותן נשמה לעם עליה, ורוח להולכים בה" (ישעיה מב,ה) - העם אשר עליה זוכה לנשמה, שהיא גדולה מהרוח שבה זוכים אלו שרק הולכים בה. מה שאמרו בספרי, שישיבת א"י שקולה כנגד כל המצוות, אפילו בחורבנה - בוודאי שהוא אמור על ישיבה של קבע..

ד. כיון שגם בביקור בלבד יש משום מצות ישוב הארץ, ממילא יכול אדם לכוף את בת/בן זוגו לבוא עימו ארצה, ולוּ לביקור בלבד.

ה. חז"ל הזהירו שלא להפליג בספינה בערב שבת, ולדעת אחרונים הוא הדין לטיסה מעבר לים. אבל אם טס לשם מצוה, כגון טיסה ארצה - מותר.

ו. מנהג יפה הוא, שהיורד מהמטוס בנתב"ג, ירד במהירות ואפילו בריצה, כדי שיזכה לקיים את מצות ההליכה בארץ במהרה, וכאמור בכל מצוה: "נרדפה לדעת את ה'" (הושע ו,ג).