מענה בשבת לשואל לכתובת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 17/12/01 06:03 ב בטבת התשסב

שאלה

ירושלים בס"ד ב' בטבת התשס"ב

כב' הרב,

לעתים אני נשאל בשבת ע"י יהודי הנוסע במכונית להדריכו כיצד להגיע לכתוב מסוימת. במידה ואני יודע להדריכו כיצד עלי לנהוג?

ממה נפשך, אם אענה לו, שמא אני מסייע רח"ל בידי מחלל שבת ל"ע. אם לא אענה לו (ואני יודע לעזור לו להגיע למחוז חפצו, בשבת!) הריני משקר לו, חלילה, או גורם לו להמשיך לנסוע ולחלל את השבת.

שמעתי דעות לכאן ולכאן. כשהיו ילדי קטנים והתלוו אלי היו הם אומרים לו (ע"מ שיבין במרמז)- "היום שבת" ולרוב בכך היה מסתים "המפגש" עמו.

ילמדנו רבנו.

בברכה ובתודה מראש

יצחק טרוים

תשובה

בס"ד

הדילמה הזאת היא מאוד קשה גם לי. בדרך כלל אני מאוד רוצה לעזור לשואל, ומרוב אהבה אני צריך להגיב.

אם אני אעזור לו להגיע למחוז חפצו זו תהיה עזרה שיטחית וקצרה. הוא יגיע למסעדה שהוא מחפש, אבל הוא גם יצא עם תחושה שזה לא כל כך נורא מה שהוא עושה. "כל אחד והדרך שלו".

אם אני אצעק עליו - הוא יבין שיש כאן בעיה, אבל הוא אני לא בטוח אם יצא מזה פתרון. בימינו כנראה שלא.

אם אני אומר לו: "אני מאוד רוצה לעזור לך אבל לא יכול" הוא אולי לא ידע היכן המסעדה המבוקשת אבל הוא ידע שיש מי שרוצה לעזור לו ולא יכול כי יש כאן איזו בעיה.

כך הוא יתעורר לחפש חיים יותר משמעותים. וזו תהיה עזרה יותר גדולה מאשר להגיע למסעדה כזאת או אחרת.
בכל מקרה - הכל מתוך אהבה.