מסירה דבר מיד בן לבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 07/02/02 16:27 כה בשבט התשסב

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב אליהו

כתוב בקיצוש"ע (סימן קנ"ג סעיף ה) שלא רק שאסור לגעת בנדה אלא גם להושיט לה דבר או לקבל ממנה משהו אפילו אם לא נגעת בה פיזית וכן זריקה מיד ליד אסור!

א. זו הלכה שאינה ידועה לרבים בימינו (וכידוע שבנות בימינו הן בחזקת נדות מגיל מצוות ועד לחתונתן..) והאם יש להפיצה או שמא זה ממש גזרה שאין הציבור יכול לעמוד בה ועדיף שיהיו שוגגין מאשר מזידין

ב. שמעתי שיש היתר לקבל מעות מידי מוכרת שאין כא שום מעשה חיבה ולכן בימינו מותר לקבל עודף ממוכרת אבל מה בנוגע לחיי היום יום, אני אישית מדריך ומה אני אעשה זה ענין שכיח מאוד להעביר דברים בין מדריכים ואיך נעביר עכשיו???

אודה לרב אם יתייחס בהרחבה לכל המקורות בעניין ועד לפסיקה דימינו

בתודה מראש ללבכם הנדיב

לתת מענה לשואלי השאלות

שאו ברכה

א'

תשובה

בס"ד

שלום

האיסור הוא רק במקום שיש קירבה כלשהיא בין האיש לאשה ולכן נהגו לאסור רק בין בעל ואשתו בתקופת האיסור שלהם כשהיא נדה. לא נהגו איסור בין קונה למוכרת וכד'.

מה יהיה הדין בסניף בנ"ע?

הלואי שינהגו את ההנהגה הזאת שם. כי כל מה שאתה יכול להרחיק בין בנים לבנות בגיל הזה - זו מצוה גדולה עד מאוד.

האם בסניף בנ"ע זו הלכה או חומרה?

אינני יודע לקבל בנושא זה הכרעה כל כך משמעותית, ואני בזה "ירא הוראה". אבל נראה לי כי כך ראוי לנהוג כיון שהגמרא במסכת שבת בדף יג. מחמירה מאוד ב"מכירים זה את זה" שליבם קרוב יותר ויש יותר חשש לאיסור.
-----
מקורות לכל הנ"ל שו"ע יו"ד סימן קצה.