מנורה2

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 29/01/02 17:21 טז בשבט התשסב

שאלה

בס"ד,

לכבוד הרב שמואל אליהו שליטא.

שלום רב

אדייק בשאלתי האם מנורה בעלת שבעה קנים מימתכת שניתרמה על ידי גוי ואין מישתמשים בה והיא מיועדת אך ורק לקישוט בית הכנסת מה דינה?

יורינו ושכרו כפןל מין השמיים

תשובה

הריני מעתיק לך מה שכתב הרב בשיעור 89 בקול צופיך ומשם תלמד שדבר זה אסור להשהותו וכיצד לתקנו.
----
איסור עשיית מנורה בת שבעה קנים
הגמ' במסכת מנחות \דף כ"ח ע"ב / אומרת שיש מחלוקת בין החכמים אם המנורה רק מזהב או מכל מיני מתכות או אפי' מעץ.
"ר' יוסי בר ר' יהודה אומר: אף של עץ יעשה כדרך שעשו מלכי בית חשמונאי. אמרו לו: משם ראיה, שיפודין של ברזל היו וחיפום בעץ \בדיל/, העשירו עשאום של כסף, חזרו והעשירו עשאום של זהב", \כי היוונים טמאו גם את המנורה/. ואומרת הגמ': תניא אידך, לא יעשה אדם בית, תבנית, היכל, אכסדרא כנגד אולם. חצר כנגד עזרה, שולחן כנגד שולחן, מנורה כנגד מנורה, אבל עושה הוא של חמשה ושל ששה ושל שמונה, ושל שבעה לא יעשה אפילו משאר מתכות.
הלכה זו נפסקה בשו"ע \יו"ד סי' קמ"א סעי' ח'/: אם אדם רוצה לעשות צורות של שמש או ירח - אסור. וכן אסור לעשות מנורה, אבל עושה אותה בת חמשה קנים או בת ששה קנים אבל שבעה קנים לא יעשה, אפילו משאר מיני מתכות לא יעשה. אפילו ללא גביעים, כפתורים, או פרחים לא יעשה. אפילו אינה גבוהה י"ח טפחים אסור לעשותה שבעה קנים כתבנית המנורה במשכן, וכל זה אם עושה ממתכת אבל אם עושה מעץ או מפלסטיק וכן בית הקיבול - מותר.
איסור להפחית קנה מהמנורה
פעם עשו מנורה בת שבעה קנים ורצו לתרום אותה לביכ"נ ולא רצו לקבלה. אמרו, שיורידו קנה אחד ויהיו ששה קנים, אמר הרב החיד"א שיוסיפו קנה נוסף ויהיו שמונה קנים \עיין ברכ"י שם/. מכאן, שאסור להוריד קנה מהמנורה בת שבעה קנים משום 'לא תעשון כן לה' אלוקיכם', אלא יוסיפו עוד קנה או שני קנים.
מנורה עגולה בת שבעה קנים,
לפני מספר שנים יהודי קיבל במתנה פמוטים בצורת מנורה בת שבעה קנים אשר לא היו עומדים בקו ישר אלא בעיגול, ונותני המתנה היו שומרי תורה ומצוות שנתנו במענק מי שרגיל לקנות מהם, ואמרנו להם שגם אם לא עומדים הקנים ישר אלא בעיגול - אסור \עיין פ"ת שם ס"ק י"ד, ט"ו/.
בית מנורה של חשמל
כיום יש מנורות שיש למעלה בתי מנורה של חשמל. יש מי שאומר שאין חומרה בדבר משום שלא שמים שם שמן, ובכלל עושים עכשיו את בתי המנורה מפלסטיק ולא מנחושת, וא"א בכלל להדליק בבית מנורה כזה. ובכל אופן, זה נקרא 'בית קיבול' ואין לעשות זאת אם הקנים ממתכת.
לסיכום: מנורה של חמשה קנים, או ששה קנים או שמונה קנים - מותר. של שבעה קנים - אסור, ואפילו מכל חומר מתכת שהוא, משום שאסור לעשות כתבנית המשכן, ואפי' בלי פרחים וגביעים גם כן אסור.