מנהגים

חדשות כיפה הרב דוד סתיו 23/03/02 17:08 י בניסן התשסב

שאלה

בס"ד

שלום

בכוזרי כתוב:"התורה צוותה שתהיה תורה אחת ומשפט אחד לכולנו"

אם כך איך זה ייתכן שיש כל כך הרבה סוגי כשרות (בשר וחלב) מנהגים ונוסחים אם כולם צריכים לקיים תורה אחת בדרך אחת?

תשובה

תורה אחת לכולנו משפט אחד יהיה לאזרח לגר לאיש ולאישה, כפי שאמרו חז"ל השווה הכתוב אישה לאיש לכל דיני התורה. אמנם ישנם סיבות שונות לכך שבהרבה נושאים ישנם חילוקי מנהגים, סיבה מרכזית אחת היא שגלינו מארצנו, כתוצאה מכך התפשטו תופעות שונות ומנהגים שונים. אך ישנה סיבה מרכזית יותר, והיא שבני אדם מפרשים את הדינים בדרכים שונות, והתורה אכן ניתנה באופן כזה שבני אדם יכולים לפרש אותה בדרכים שונות. כשהיתה סנהדרין היתה מערכת אחת שהיתה מכריעה ומחייבת את כולם. אבל בימינו שלא זכינו שתהיה לנו סנהדרין הרי שמצוי הדבר שאנשים נוהגים כמנהג אבותיהם, וכשתגיע הסנהדרין בעזרת ה' יתכן שיתאחדו חלק מהמנהגים.
חכמנו אמרו תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם ופירש הרב קוק זצ"ל, שריבוי הדעות גורם לריבוי גוונים בהתבוננות על כל תופעה ובכך גדל ערך השלום והאמת.

בברכה,
הרב דוד סתיו