מלאכיות או מלאכים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 12/02/02 17:03 ל בשבט התשסב

שאלה

לכ' הרב שלום!

קראתי בקצשו"ע-סימן קל"ב סעיף ד' בהלכות יו"כ שנוהגים לעמוד בתפילה כדי להידמות למלאכים ולכן נשים לא תעמדנה בתפילה. שאלתי היא האם לנשים מותר לעמוד בתפילה רגילה (לא יו"כ), לדוגמא בחזרת הש"ץ - (מצד אחד הרי אם ביו"כ אסור להן לעמוד ק"ו שבתפילה רגילה...). ואם אסור, מדוע לא? בתודה מראש,

קרן.

תשובה

בס"ד

שלום

גברים יכולים להדמות למלאכים, ונשים נדמות לשכינה.
השכינה עולה ויורדת. יש מצב ששכינתא בגלות ויש מצב שבו השכינה עולה למעלה עד למדרגת הכתר. "אשת חיל עטרת בעלה". העטרה שעל הראש היא כמובן הכתר. מעל האדם עצמו ושיאו. לכן אי אפשר לשאול מה במעלה יותר גדולה.
אין טעם שנשים תהינה כמו גברים שנדמים למלאכים. נשים צריכות להגיע למדרגה של התאחדות עם השכינה והעלתה. ומהי השכינה?
היא הכלה המוזכרת ב"לכה דודי" היא הרעיה בשיר השירים היא "כנסת ישראל" והיא חביבתו של הקב"ה שקרא את שמו עליה.
למעשה – אין איסור לעמוד ביום כיפור כל היום אבל יש בזה חשש חולשה ויש חשש טעות לאשה שתתכוון להדמות למלאך שלא מתאים לה. אין איסור לעמוד ביום כיפור או בכל יום אחר, אבל בכל יום היא צריכה לכוון לעמוד בכבוד מול אלוקים כמו חנה שעמדה בתפילה מול אלוקים ונענתה וגם אז לא כדי להדמות למלאך.