מי הבעלים של הגופה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 30/05/02 01:41 יט בסיון התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום

רציתי לשאול אם כשהאשה רוצה לתרום את איבריה ולאחר מותה הבעל לא מסכים אם מותר לרופאים לעשות זאת בלא רשות האב?

בתקווה שתענה לי בקרוב

,,,,,,

תשובה

בס"ד

הבעל הוא לא "בעלים" על גופה של האשה. ואין לו שום אפשרות להתנגד או להסכים.

אגב הבעל הוא לא בעלים גם על גופו שלו אחרי פטירתו. כמו שהיא לא בעלים על גופה שלה אחרי פטירתה.
כשאדם מת הוא לא בעלים על כלום. ולמעשה אין מישהו שהוא "בעלים" על "גופה" - הגוף שאסור בהנאה.

על פי החוק - צריך רשות של המשפחה לנתיחה. אבל על פי ההלכה אין למשפחה שום מעמד. אעפ"כ המעמד של המשפחה הוא טוב מבחינה כדי שלא יעשו בגופה כל מה שרוצים.
המעמד ההלכתי של המשפחה הוא שהיא אחראית על הקבורה וכבוד הנפטר. ולכן הם דואגים לכך שלא ינותח או ילקח חלק מהגוף.