מידת טלית קטן

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/10/02 13:02 ז בחשון התשסג

שאלה

שלום לכבוד הרב

קראתי ושמעתי מספר שיטות במידות של טלית קטן.

בשעור שהייתי בו לאחרונה שמעתי (כנראה לשיטת הפוסקים האשכנזים) שהמידה המינימלית היא ריבוע של אמה על אמה מקדימה ומאחורה - לא כולל הפתח לראש כלומר לפחות 48 * 48 ס"מ (אא"כ הפתח הוא בצורת T ולא חור ממש).

שיטה נוספת ראיתי בהערותיו של הראשל"צ הרב מרדכי אליהו על קצוש"ע - 48 רוחב * 72 ס"מ באורך- אני מניח שזה לא כולל את הפתח לראש - האם מכאן שניתן להסתפק לספרדים במידה של 48 * 36 בכל צד? (אמה * 3/4 אמה) ?(אגב, אני ספרדי)

יש לי הרבה ט"ק במידה זו, שקיבלתי בעבר מהצבא ולכן התשובה חשובה.

תשובה

בס"ד

טלית גדול - צריך להיות להקיף את כל הראש וכל הגוף עד החזה, ופנים ואחור של אדם בינוני, ובאדם גבוה צריך טלית שתקיף ראשו וגופו עד חזהו. ובילד קטן, צריך שיכסה ראשו ורובו, דהיינו רוב הגוף.

טלית קטן - צריך להיות לפחות ברוחב כ"ד גודלים שהם 48 ס"מ והאורך ל"ו גודלים שהם 72 ס"מ. יש סוברים ל"ו על ל"ו גודלים דהיינו 72 ס"מ על 72 ס"מ ויש סוברים אורך מ' גודלים 80 ס"מ ורוחב יותר מכ"ד גודלים דהיינו יותר מ48 ס"מ.

ולמעשה נוהגים כסברא ראשונה 48-72 ס"מ.

ולגבי הפתח אין זה משנה איך הוא עשוי, בכל מקרה אין הוא ממעט את הבגד. ובכל צורה שהיא הגודל הכללי הוא כנ"ל.

שו"ע סימן ט"ז, בא"ח לך לך י"א, ר"פ ב' סימן ו'. בא"ח לך לך י"ב.