מטריה בשבת

חדשות כיפה הרב שי פירון 07/01/02 14:41 כג בטבת התשסב

שאלה

אנו,תלמידות אולפנת כפר פינס,עושות עבודת חקר בנושא "האם מותר להשתמש במטריה בשבת?" נשמח אם תוכל לענות לנו על השאלה לעומק ואם תוכל להפנות אותנו למקורות בהם נוכל להעזר

בכבוד רב,

הילה דהן ואלירז גור

תשובה

ב"ה

הילה ואלירז

ברכת ה' עליכן.

יסוד באיסור בפתיחת מטריה בשבת קשור עם האיסור לעשות אוהל. וזה נובע מהעובדה שכאשר המטריה פתוחה הרי שיש לה גדר אוהל מצד עצמה מבלי שיחזיקו בה (שו"ת ציץ אליעזר חלק טז' סימן ח'). עיקר דיני האוהל נמצאים בסימן שטו שבשולחן ערוך אורח חיים.
אומנם היה מי שטען שאין בכך אוהל כיון שאינו עומדת מצד עצמה.

מכל מקום, כדי לצאת ידי חובת כל הדעות, גזרו שאין לפתוח מטריה בשבת.

ולדעת רבים אסור להשתמש במטריה גם אם נפתחה מערב שבת משום מראית עין.
ויש לדון כיצד ינהג מי שגר במקום סגור כגון קיבוץ או מושב שכולם מכירים את כולם ויש חשש מועט שיחשדו שפתחו את המטריה בשבת. ולרוב הדעות יש לאסור במקרה זה מהחשש שיש אורח או מי שלא מכיר היטב.

ועדיין יש מי שמיקל אם המטריה נפתחה מערב שבת ועליה שלט הנראה מכל הצדדים בו נכתב:"מטריה זו נפתחה מערב שבת לאחר שנעשתה שאלת רב".

וכדאי לעיין בתשובתו של הרב עובדיה יוסף בשות יחווה דעת חלק ב' סימן מג'.

בברכה,

שי