מחלוקות בענייני אמונה (2)

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 18/05/02 17:29 ז בסיון התשסב

שאלה

לשאלתי בנוגע לבחירה בדיעות מסויימות באמונה, ענה הרב, בין השאר, שיש ליישב בין הדיעות.

האם אין זה ניסיון "להרקיד לפי החליל" את כל אותן דיעות? אם, למשל, מנסים ליישב את דעת הרלב"ג בנושא ההשגחה הפרטית, או מסבירים שגם הרמב"ם ראה בגרים יהודים סוג ב', ע"י הכפפתו לדעת הכוזרי בעניין - האין זו עצימת עיניים מהמציאות והתחמקות מאמירה גלויה של "נכון, יש כאן מחלוקת, ונושא זה בהחלט אינו מוסכם"?

תשובה

ב"ה ח' סיון תשס"ב

לעוזיה שלום!

בודאי שקיימות מחלוקות בעיניני אמונה, אלא שיש לבדוק היטב האם קיימת מחלוקת או זויות שונות של ענין אחד, ואז ניתן ליישב בין הדברים. בייחוד בעולם הרוח ששם לעיתים מדגישים צד אחד אבל לא שוללים את הצד השני. לעיתים יש נטיה בייחוד אצל אנשי מחקר להרבות במחלוקות, לענ"ד יש לצמצם את המחלוקות ולהדגיש את הפנים השונות של הדבר הכולל. ואם מדובר על מחלוקת ברורה, אסור להתעלם ממנה ולדעת שיש מחלוקת. היו מחלוקות רבות בין הרמב"ם לרמב"ן בנושאים מחשבתיים, הרמב"ן ראה את דברי הרמב"ם ולא הסכים להם, ועד היום המחלוקת נשארה, והעולם האמוני שלנו ב"ה לא התמוטט.

המשך להתעמק בנושאים אלו מתוך מגמה להעמיק את האמונה.

בברכת התורה

בניהו ברונר
צפת