מזלות החודשים

חדשות כיפה הרב אייל קרים 12/06/02 18:55 ב בתמוז התשסב

שאלה

האם יש בהלכה או בקבלה התייחסות למזלות של החודשים (מאזניים, שור, טלה וכו')?

ואם כן, מה ענינם?

תשובה

הספרות התלמודית עוסקת בענין המזלות. למשל במסכת מועד קטן (דף כח:) נאמר שבנים חיים ומזונותיו של האדם אינם תלויים בזכויותיו אלא במזל. ובמסכת בבא בתרא (דף טז:) מיחסים רבותינו את ברכת ה' לאברהם – לאיצטגנינות, שכל מלכי מזרח ומערב השכימו לפתחו משום שהיה חוזה בכוכבים. ובמסכת שבת (דף קנו) האריכו חז"ל בענין השפעת הכוכבים על האדם ולא שללו את עצם האמונה בהשפעתם של גרמי השמיים.
מאידך קבעו חז"ל אין מזל לישראל (מסכת שבת קנו:) כלומר ישראל מעל המזל, שולטים עליו ואינם נשלטים על ידו. יש בכל תפילה תשובה ומעשים טובים לשנות את המזל. כפי שאנו רואים שאברהם ושרה נפקדו לאחר תשעים שנות עקרות. וגם מי שנולד במזל מסוים שעליו נאמר שיהיה שופך דמים, יש בידו הבחירה להיות למשל מוהל וכן הלאה. . . .
לסיכום: כל עוד האסטרולוגיה אינה לשם עבודה זרה, אין היא אסורה. אמנם גם מי שרוצה לקבלה כמדע טהור – מדע מדויק היא לא, ולכן עדיף לקיים תמים תהיה עם ה' אלוקיך ולא לחקור בעתידות האדם או העם.