מוסיקה בספירת העומר

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 08/04/02 16:48 כו בניסן התשסב

שאלה

באם יש איזה היתר מסוים (כל שהוא) לשמוע מוסיקה בימי ספירת העומר ?

תשובה

ב"ה כ"ט ניסן תשס"ב

שלום רב!

יש פוסקים שחילקו בין שמיעה אקטיבית של מוסיקה לבין שמיעה פסיבית, זאת אומרת כשמדובר על מוסיקת רקע. בספר אורחות חיים בהלכות תשעה באב אות י"ד כתב: "אבל העוסק במלאכתו ומשורר להקל עליו במלאכתו מותר". וכן הרב עובדיה יוסף הביא בשו"ת יחוה דעת חלק א' סימן מ"ה בהערה, שבשו"ת מעין גנים התיר לשכירים לזמר במנגינות של חול לצורך זירוז במלאכה.
ולכן יש לחלק בין אדם הרוצה לשמוע מוסיקה ומייחד את זמנו לשם כך, לבין מי שעסוק במלאכתו או בנהיגה ושומע מוסיקת רקע על מנת לשמור על ערנות וכיו"ב.
מעבר לכך נראה שהאיסור העיקרי הוא על פעולת שמחה, ולכן מוסיקה קלסית לדוגמא שהמאזין לה נהנה מרמתה המקצועית אבל אין פה פעולת שמחה יש להקל.
באופן כללי אבלות ספירת העומר קלה יותר מימי בין המצרים, ובענינים אלו אפילו בימי בין המצרים יש שהקלו עד שבוע שחל בו תשעה באב.
ולכן נלע"ד להקל במוסיקת רקע כשאדם עסוק בדברים אחרים וכן במוסיקה קלסית או שירים עצובים שאינם משמחים, וכן במי שלומד נגינה, רצוי שינגן רק לעצמו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת