מה המשמעות של יום הולדת?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 05/01/02 15:44 כא בטבת התשסב

שאלה

רציתי לדעת האם ישנה משמעות נוספת ליום הולדת מלבד החגיגה והמסיבה מסביב- ומהי?

שמעתי פעם רעיון של חב"ד שזהו יום של חשבון נפש, האם זה כך והאם ישנה עוד משמעות מעבר?

אשמח לתשובה בהקדם.

יעל

תשובה

שלום יעל,
יום הולדת הוא קודם כל יום של הודאה ושמחה. הודאה ותודה לה' שברא אותי (כולל הלידה, שזה תהליך לא פשוט ויש בו גם סכנה), ועל חסדי ה' שקיים אותי וכל מה שהיטיב לי במשך כל שנות חיי עד היום הזה.
זהו גם יום של התבוננות.
בנקודת ציון שכזו, 'ראש השנה' הפרטי שלי, ראוי להסתכל על העבר – מה עשיתי בשנה האחרונה או בשנים האחרונות, ממה אני מרוצה ומה טעון שיפור, לאן אני מעונין להתקדם בשנה הבאה.
בנוסף, יש מקורות שמסבירים שיש ביום זה הצלחה מיוחדת לאדם, וכשם שבלידתו קיבל את חיותו, כך בכל שנה חוזר המשך חיותו והצלחתו. המקור העיקרי הוא בתלמוד ירושלמי ראש השנה (פרק ג הלכה ח), שלאדם יש סיוע מיוחד ממרומים ביום זה.
לכן, אם אדם עורך חגיגה ביום זה, כמובן שהיא צריכה להיות שמחה אמיתית וראויה (ולא סתם קלות ראש בלי שום תוכן), עם הכרת טובה לה' והחלטות חיוביות לעתיד.
יש כאלה שנהגו לעשות דבר טוב במיוחד ביום ההולדת, לאור הדברים שלעיל. יש שנותנים צדקה, יש שאומרים תהילים (ממזמור א' עד המזמור של הגיל שלי, למשל ביום הולדת 18 עד מזמור י"ח).

כל טוב ומזל טוב
יונתן, חברים מקשיבים