מהלכות חק לישראל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/05/02 03:40 כד באייר התשסב

שאלה

שלום רב

אני רוצה להתחיל לקרוא בלי נדר חק לישראל ויש לי מספר שאלות:

1. אני מתחיל לעבוד מאוד מוקדם האם אני יכול לקרוא אחרי העבודה

2 . אם ביום אחד לא הספקתי האם אפשר לקרוא בלילה או רק שנים מקרא ואחד תרגום בלי המשנה והזוהר

3.מה החשיבות של חק לישראל

4. תודה רבה

תשובה

בס"ד

מברך אותך מאוד על ההחלטה. יש לזה ערך מאוד גדול כיון שזה מקשר את האדם לכל חלקי התורה וזה מועיל לכל חלקי הנפש.
לשאלותיך
1- אתה יכול לקרוא גם אחרי העבודה.
2- בלילה קרא הכל חוץ ממקרא ותרגום.
3- כתב הבן איש חי (הלכות שנה שניה - פרשת לך לך) כי הסדר של חק לישראל מתוקן ע"פ רבינו האר"י ז"ל. וכבר נדפס. וגם בספר קצור שו"ע של הרב גאנצפריד בסימן כז - כתב "אשרי מי שיש לו חק קבוע ולא ישבור מללמוד בס' חק לישראל דבר יום ביומו. וכל המוסיף מוסיפין לו טובה מן השמים"

הנה לך כי גם הפוסקים האשכנזים וגם הספרדים התאחדו על דבר אחד כל כך חשוב זה שמקורו בדברי האר"י ז"ל.

וכתב עוד הבן איש חי כמה הדרכות בענין חוק לישראל:

1- כבר נדפס בספר חק לישראל הכונה שצריך לכוין קודם קריאת פסוקי הפרשה בכל יום בסדר המלוי של שם ב"ן שהם אותיות ודהו"ה דבר יום ביומו
2- אם נאנס יום אחד ולא קרא בו כשיבא ביום שאחרי יקרא תחלה פסוקי הפרשה של אתמול שלא קראם ואח"כ יקרא סדר אותו היום אע"פ שלצורך יום אתמול לא יועיל לו דעליו נאמר "מעוות לא יכול לתקון" עם כל זה צריך לקרות פסוקי תורה של אתמול קודם שיקרא סדר אותו היום וכמפורש בדברי רבינו האר"י ז"ל בשער טעמי המצות פ' ואתחנן.
3- כתב הרב מהר"מ פאפירש ז"ל דהוא הדין אם לא קרא ד' ימים כשיבא לקרות ביום חמישי יקרא תחלה הקריאה של הארבעה ימים ואח"כ סדר יום חמישי יע"ש
4- וכן הוא הדיןכשחל יו"ט באמצע השבוע שיקרא בחוה"מ הקריאה תנ"ך של יו"ט כי ביו"ט אין קורין סדר הקריאה של חק לישראל.
5- נסתפקתי ביו"ט של שבועות שבחו"ל שחל ביום ד' וה' אימתי יקרא הקריאה של ד' וה' ולא מצאתי גלוי לזה וכן בט"ב שחל בחמישי אימתי יקרא הקריאה של יום ט"ב וידידנו הרה"ג מהר"א מני נר"ו אמר הוא מדעתו עשה כך שלמד בליל ששי שקרא תחלה הפסוקים של יום חמשיי מקרא לבד פעם אחת ואחריהם למד כ"ו פסוקים של ליל ששי ויפה עשה:
6- ודע כי חקרתי בס"ד מאחר כי קריאת סדר חק לישראל בכל יום וקריאת כ"ו פסוקים ליל ששי הוא בשביל הכנה לשבת בדיבור א"כ כשחל אצלינו שבת בראשית ביום אסרו חג דנמצא שלא למדו בפרשת בראשית בשביל ההכנה אפי' לימוד של יום א' וגם את כ"ו פסוקים ג"כ לא למדו א"כ איך נעשית ההכנה של אותו שבת וכתבתי חקירה זו להררה"ג מהר"א מני נר"ו והשיב מודע לבינה דמה שצריך הכנה הוא כששולטים ימי החול שהם הס"א דאז צריכין לעשות הכנה להמשיך קדושת שבת לשתי תועליות הא' למשוך קדושת שבת לנו לסייענו שלא ישלטו עלינו ימי החול בעצם והשנית כדי לקבל הארת שבת בהדרגות ולא לצאת בפעם אחת מחשיכה לאורה אמנם כשהוא יו"ט שאין שליטה אין צריך הכנה עכ"ד נר"ו:

לסיכום אני רוצה להדגיש לך החשיבות המוזכרת בדברי הרה"ג מני שיש בקריאה זו שתי תועליות
הא' - למשוך קדושת שבת לנו לסייענו שלא ישלטו עלינו ימי החול בעצם.
הב'- כדי לקבל הארת שבת בהדרגות ולא לצאת בפעם אחת מחשיכה לאורה.

בהצלחה