מהי צוואת רבי יהודה החסיד?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 03/02/06 15:46 ה בשבט התשסו

שאלה

שלום רב,

רציתי לדעת מהי "צוואת רבי יהודה החסיד"? ומהי תוכנה?ומדוע חלק מעם ישראל קיבלו על עצמם לנהור על פי צוואה זו.

מדוע מופיעה בה עיניין"שני אחים נשואים לשתי אחיות" ויש להמנע מכך?

בתודה מראש.

תשובה

בס"ד

בעקרון הצאווה הזו היא לצאצאיו בלבד. והיא כוללת כמה וכמה אזהרות שחלקם התקבלו אצל כולם.

בצוואת רבי יהודה החסיד כתוב "לא ישא אשה ששמה כשם אמו - או שמו כשם חמיו ואם נשאה ישנה שם האחד אולי יש תקוה"

החשש שהוא יקרא לאשתו בשמה וזה יהיה זילותא לאמו ששמה דומה. ולכן יש אומרים שאם שינה לפני הנישואים את השם - אין בכך חשש.

וכוונת שינוי השם אם לאמו קוראים רחל ולאשתו הוא קורה תמיד רחלי ואין חשש שיחשבו שהוא קורה לאימו - זה בסדר. או שהוא קורה לאשתו בשם קיצור או חיבה כלשהו - זה בסדר.

בשו"ת חתם סופר כתב שמי שלא מקפיד על הדבר ואין הדבר מפריע לו, אז גם אין לו איסור בדבר. וכן מסופר בשם החזו"א שפעם בא אליו משהו לשאול אותו על כגון זה, ושאל את השואל האם זה מפריע לו ששם אשתו העתידית כשם אימו וכשאמר לו שלא, אמר לו שאין לו מה לחשוש.

ממו"ר אבי שמעתי כי כיון שאמרו שמלבד הטעם הזה יש גם טעמים רוחניים פנמיים - נהגנו לחייב כל מי שעושה כן, לקבל ברכה מאדמו"ר או רב חשוב שיברך את הזוג שלא יאונה להם כל רע.

יש עוד אזהרות אצל רבי יהודה החסיד. למשל:

[א] לא לחתן בני דודים למרות שמותר על פי ההלכה. ונוהגים כן.
[ב] שתי אחים שלא ישאו שתי אחיות. משתדלים להקפיד.
[ג] שלא יהיה סנדק אחד לשני אחים. משתדלים לקיים.
[ד] לא לבנות מקוה בבית פרטי - משתדלים להקפיד ולפחות שלא יהיה בתוך הבית ממש.

בהצלחה