מהו ערך גידול הזקן?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 28/09/03 15:03 ב בתשרי התשסד

שאלה

שנה טובה לכבוד הרב

מהו העניין בגידול זקן ? האם יש עניין יותר מאשר 'טעם עפ"י הסוד' ? כמובן בהנחה שהגילוח נעשה כשורה . אודה לרב באם יפרט לי את כלל הטעמים לגידול זקן ( כולל עפ"י הסוד , עד כמה שניתן )

תודה מראש

תשובה

בס"ד

1. חכמים לימדונו במסכת שבת (קנ"ב.) שהדרת פנים – זקן כלומר שלימות הפנים של היהודי הוא בהיותו בעל זקן.

2. האדם היהודי לכל דורותיו היה מעוטר בזקן, וכשרצו להשפילו השחיתו זקנו, ולכן מצינו בספר שמואל ב' פרק י' שהגויים גילחו את זקנם של חיילים של דוד המלך, והם התקשו לשוב למחנה ישראל מהבושה, ודוד ציוה עליהם להישאר ביריחו עד אשר יצמח זקנם. וכן מצינו בשואה שהנאצים ימ"ש מרטו זקנם של יהודי – כפגיעה בסמל הזה.

3. כל ההיתר ההלכתי להתגלח במכונת גילוח, על כל דגמיו, שנוי במחלות הפוסקים. לכן הנמנע מגילוח בוודאי ניצל מספק הלכתי זה.

4. עפ"י הזוה"ק שערות הזקן מוגדרות "כצינורת השפע" – דרכם השפע יורד לאדם. והבבא סאלי זצוק"ל הקפיד שתלמידיו לא יגעו ואף לא יסדרו את זקנם בעזרת מספריים – כדי שלא לפגוע בשפע הרוחני שנשפע דרכם.

בהצלחה