מהו איסור קירבה שאין בו נגיעה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 14/05/02 19:07 ג בסיון התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום,

האם ישנו איסור לשבת ליד אשה נידה (על אותו ספסל, למשל),

כאשר האשה והגבר רווקים (אך חברים)?

(איני יודעת האם העניין רלוונטי להלכה זו, אך מדובר בבחור ספרדי ובחורה אשכנזיה).

תודה רבה,

תשובה

בס"ד

כתוב בתורה ואל אשה,, "לא תקרב" . וכיון שהתורה אמרה "לא תקרב" ולא "לא תגע" הבינו חכמים שיש איסור להתקרב לאשה אסורה אפילו בלי נגיעה.

מהם איסורי קירבה?

א. בדיחות והקלת ראש.
ב. הושטה מיד ליד.
ג. אכילה על שולחן אחד.
ד. אכילת שיירי מאכל של אשתו.
ה. ישיבה ושכיבה על מיטתה כשאיננה במיטה.
ו. טיולים ונסיעות, ישיבה על ספסל אחד,
ז. שינה במיטה אחת במצעים נפרדים.
ח. התבוננות בשער וכד' של אשתו.
ט. מזיגת הכוס והגשת אוכל.
י. הצעת המיטה בפניו.
יא. יציקת מים על ידיו או על ידיה.

יש הבדל בין איסורי קירבה לאיסורי נגיעה ויחוד.

נגיעה - אסורה גם באשתו, בסתם אשה ובחברה-משודכת.

יחוד - מותר באשתו ואסור בסתם אשה ובחברה-משודכת.

איסורי קירבה - יש שאסורים רק באשתו נדה ובחברה משודכת ומותרים באשה אחרת. כגון הושטה מיד ליד כיון שיש בניהם קירבה גדולה. ויש שאסורים בכל אשה כגון מזיגת כוס יין לפניו.

בחברה-משודכת - קיימים גם איסור נידה וגם איסורי קירבה כמו בין נשואים כיון שיש בניהם קירוב דעת.

ולכן איסור הישיבה על ספסל אחד קיים גם אצלהם ואולי במיוחד אצלהם.

אין הבדל בין ספרדי לאשכנזי בענין זה.

וכך מובא בדרכי טהרה:

"נשים פנויות, כל ימיהן הן נדות, ואסור לגעת בהן ולהתקרב אליהן, להתייחד עמהן, ולהתבונן בהן וכל כיוצא בזה. ובמיוחד חמור איסור זה בארוסתו "משודכתו" שאז גדולה מאוד החיבה.