מגילת אסתר

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 12/08/02 22:31 ד באלול התשסב

שאלה

האם מי שקורא את מגילת אסתר לא מתוך מגילה כשרה יוצא ידי חובה?

תשובה

חשיבות מיוחדת יש לקריאת המגילה בציבור. אפילו הכהנים היו מפסיקים מעבודתם לשם כך. מעיקר הדין הוא לקרוא מתוך מגילה כשרה הכתובה כדין על קלף, בין בליל פורים ובין בבוקרו.

מי שאין לו מגילה כשרה - יש אומרים שעליו לקרוא הלל בברכה, כי קריאת המגילה ניתקנה במקום אמירת ההלל. אך להלכה נפסק שאין לברך על קריאת ההלל, ואפשר לקוראו ללא ברכה.

קריאת המגילה מתוך ספר מודפס אינה תחליף לקריאה ממגילה כשרה. אדרבה, בעבר היתה התנגדות להדפסת מגילת אסתר על ניר דמוי קלף העשוי כגליל. אבל מי שאין לו מגילה כשרה, יקרא מתוך ספר לפרסומי ניסא בלבד.

על קריאה כזו אין לברך, אפילו לא ברכות "שעשה נסים" ו"שהחיינו".

מי שיודע שבי"ד באדר לא תגיע לידו מגילה כשרה, יקראנה ללא ברכה בימים יא,יב או יג באדר, ויש אומרים אף מר"ח
אדר. כמובן, אם תזדמן לו מגילה כשרה בי"ד - יחזור ויקרא בברכה.

בפורים עצמו, גם אם אין לו מגילה, אין הדבר פוטר אותו מקיומן של שאר מצוות הפורים: משלוח מנות, מתנות לאביונים, סעודת פורים ואמירת "על הנסים" בברכת המזון ובתפילה.

בן עיר שנאנס ולא קרא בי"ד, יקרא למחרת, ביום ט"ו, בלי ברכה.